Iata care sunt tipurile de cancer care apar cel mai des la femei! Afla si care sunt simptomele pentru fiecare tip!

Iata care sunt tipurile de cancer care apar cel mai des la femei! Afla si care sunt simptomele pentru fiecare tip!
Iata care sunt tipurile de cancer care apar cel mai des la femei! Afla si care sunt simptomele pentru fiecare tip!

Printre cele mai intalnite tipuri de cancer in cazul femeilor se numara cancerul de san, de colon si ginecologic. Iata cum pot fi depistate:

1. Cancer de san
Anual sunt diagnosticate aproximativ 7.000 de cazuri de cancer mamar si, din pacate, aproximativ 4.000 de femei mor in fiecare an din cauza acestei afectiuni, majoritatea deceselor datorandu-se faptului ca boala a fost diagnosticata in stadii foarte avansate. Incidenta cancerului mamar creste peste tot in lume si Romania se inscrie in acest grafic de crestere. Insa mortalitatea prin cancer mamar in tarile occidentale a inceput, de peste 10 ani, sa scada.

In Romania, in schimb, mortalitatea urmeaza linia crescatoare a incidentei: mai multe cazuri depistate de la an la an si, din pacate, mai multe decese datorate acestei boli.

Cele mai frecvente semne si simptome sunt:
•    un nodul dur, de forma neregulata, dureros sau nu. Motivul principal (70% din cazuri) pentru care se solicita un examen medical al sanului este descoperirea, frecvent accidentala, de catre pacienta a unui nodul mamar.

In momentul prezentarii la medic, acesti noduli au in general dimensiuni de peste 2 cm.
•    durerea prezenta la nivelul sanilor, desi un simptom rar la debut (doar 8% dintre cazuri), este cel de-al doilea motiv de prezentare la consult (20% din cazuri).
•    modificari cutanate: pielea de deasupra nodulului este inrosita, ingrosata, cu pori dilatati (aspect de “coaja de portocala”), aderenta de nodul. Aparitia pe pielea sanului a unei adancituri, care cuteaza pielea din jur ori a unei ulceratii.

•    marirea neobisnuita de volum a unui san.
•    modificari ale conturului sanilor.
•    aparitia unor scurgeri la nivelul mamelonului (frecvent asociate cu sangerare locala).
•    mameloane indreptate in directii asimetrice sau unul dintre ele retractat.
•    aparitia unor eczeme la nivelul areolelor mamare.
•    palparea in axila a unor nodului cu volum marit, duri, uneori durerosi.
•    in putine cazuri, cancerele mamare sunt total asimptomatice.


2. Cancer de colon
Conform Globocan 2008, incidenta anuala a acestei forme de cancer, in tara noastra, este de 8.696 cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecventa a celor mai intalnite forme de cancer la ambele sexe.
Acesta defineste o aglomerare, la nivelul intestinului gros, de celule cu morfologie anormala care cresc si se multiplica rapid, formand tumori.
Din pacate, boala evolueaza mult timp fara simptome, de aceea screeningul este foarte important pentru depistarea in faze incipiente, cand poate fi tratata.

Simptomele cancerului de colon:
–         scaun cu sange
–         anemie
–         oboseala
–         pierdere in greutate
–         constipatie sau diaree
–         discomfort la nivelul abdomenului

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

3. Cancer ginecologic
Exista cinci tipuri de cancer ginecologic: cervical, ovarian, uterin, vaginal si vulvar, iar controlul periodic este recomandat doar pentru cancerul cervical.

De aceea, detectarea din timp poate depinde de femeile care recunosc simptomele si isi fac o programare la medic.

Exista aproximativ 90.000 de cazuri de cancer ginecologic diagnosticate in SUA in anul 2012, iar peste jumatate dintre acestea sunt cazuri de cancer cervical.
Aproximativ 30.000 de femei se afla in fata mortii din cauza acestor cinci tipuri de cancer, iar cea mai mortala forma de cancer este cel ovarian, care va provoca peste jumatate din aceste decese.


In cadrul acestui studiu, Gelb si colegii ei au realizat interviuri pe un grup cu 132 de femei cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani in Chicago, Los Angeles, Miami si New York. Grupurile aveau intre sapte si noua participante, si intalnirile au durat aproximativ doua ore.
Fiecare participanta a primit o lista cu opt simptome ale cancerului ginecologic, desi lista nu a fost etichetata asa, iar moderatorul intalnirilor nu a folosit cuvantul “simptome” in timpul discutiei. Participantele la studiu au indicat care simptom le-ar ingrijora cel mai tare si grupurile au discutat despre ce anume determina fiecare simptom.
Simptomul care a fost cel mai ingrijorator pentru femei a fost sangerarea vaginala, multe femei spunand ca aceasta este “ceva serios” si unii recunoscand acest aspect ca un posibil semn de cancer.
Multe femei au numit si schimbari in culoarea pielii vulvei care ar indica ceva serios, desi mai putine femei au legat acest simptom de cancer, si cateva femei au indicat si durerea sau presiunea in zona pelvisului ca un posibil semn al cancerului.
Au existat putine simptome pe care foarte putine femei le-au identificat ca fiind posibile din cauza cancerului: mancarimi sau arsuri vaginale, dureri abdominale sau lombare, oboseala permanenta, urinare dureroasa sau frecventa, si balonarea.
“Toate aceste lucruri si altele nu sunt clasificate ca fiind ceva ce trebuie analizat de un doctor, deoarece sunt des intalnite si nu sunt privite ca potentiale semne ale unei probleme majore”, a spus Gelb. “Multe persoane sunt obosite tot timpul”, femeile se pot simti balonate in preajma perioadei de menstruatie, iar femeile la post-menopauza trebuie sa urineze mai frecvent sau mai urgent.

4. Cancer de plamani
Desi apare de cele mai multe ori la persoanele care fumeaza, si cei care stau in preajma fumului de tigara pot fi afectati. Iata cateva simptome ale cancerului pulmonar.
90% dintre cazurile de cancer la plamani sunt cauzate de fumat, iar in cele mai multe situatii primele simptome apar doar in momentul in care boala a avansat si s-a extins si la alte organe.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Simptomele cancerului pulmonar primar includ:
Tuse: tusea poate ridica probleme si daca apare brusc, la un fumator cronic, si daca isi modifica principalele caracteristici (daca devine mai violenta, mai chinuitoare, mai frecventa, daca isi modifica tonalitatea). O tuse ce nu dispare in timp trebuie sa fie un semn de alarma pentru pacient si acesta ar trebui sa se prezinte la medic pentru investigarea originii ei;
Hemoptizie (expectoratia sangvinolenta sau franc hemoragica) apare la un procent semnificativ din pacienti si poate fi chiar primul simptom sau cel care, prin spectaculozitatea lui, trimite pacientul la un specialist. Cantitatea de sange expectorat nu este foarte importanta, deci, chiar daca sunt doar striuri sangvinolente pacientul trebuie sa fie alarmat;
Wheezing –  apar ca urmare a obstructii determinate de tumora sau poate sa apara ca urmare a inflamatiei interstitiale care insoteste evolutia neoplaziei;
Dureri toracice –  apar la 1/4 din bolnavi. Durerea este adesea cronica, surda si se localizeaza difuz, fiind datorata afectarii, prin invazie tumorala, a structurilor din jurul plamanilor;
Dispneea – poate sa fie cauzata de tumora in sine, care prin dimensiunile ei ajunge sa realizeze o compresie pe structurile arborelui respirator, insa poate fi cauzata si de revarsatul pleural sau de extinderea si invadarea parenchimului pulmonar, functionalitatea acestuia fiind compromisa;
Infectii repetate pulmonare si de tract respirator superior, cum ar fi pneumonii sau bronsite, pot reprezenta un semnal de alarma sugestiv pentru cancerul pulmonar. Un procent relativ crescut din adenocarcinoame sunt localizate periferic, ceea ce se traduce clinic prin aparitia, pe langa simptomele enuntate, si a revarsatului pleural si a durerii toracice foarte intense datorate infiltrarii neoplazice a pleurei si a peretelui toracic.

5. Cancer de piele
Nouazeci la suta din cazurile de cancer de piele sunt cauzate de expunerea la razele ultraviolete (UV) de la soare si solare. Exista trei tipuri de raze UV, UVA, UVB si UVC. Razele UVC sunt filtrate de stratul de ozon din atmosfera, dar razele UVB si UVA penetreaza atmosfera si ne afecteaza pielea. Arsurile solare repetate si arsurile solare din copilarie cresc sansele de dezvoltare a cancerului de piele, care apare atunci cand celulele pielii sunt vatamate, devin anormale si se inmultesc necontrolat.
Cel mai important semn de alarma pentru melanom este modificarea dimensiunii, formei sau culorii unei alunite sau a altei tumorete cutanate.
Chiar daca melanomul se poate dezvolta oriunde pe piele, apare mai frecvent la nivelul toracelui, atat la barbati cat si la femei si pe membrele inferioare la femei. Mai puntin frecvent se poate dezvolta pe talpi, palme, patul unghial.

Alte simptome ale melanomului cuprind:
– ulceratie sau sangerari dintr-o alunita sau din alte leziuni cutanate
– durere la nivelul unei alunite sau leziuni
– limfadenita (inflamarea ganglionilor limfatici)
– pierdere in greutate inexplicabila
Sursa: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies