Bauturile carbogazoase au efecte daunatoare chiar si asupra persoanelor slabe

Bauturile carbogazoase au efecte daunatoare chiar si asupra persoanelor slabe
Bauturile carbogazoase au efecte daunatoare chiar si asupra persoanelor slabe

Bauturile carbogazoase, consumate cu regularitate, pot sa determine o crestere a riscului de aparitie a diabetului de tip 2, chiar si in cazul persoanelor slabe, potrivit unui studiu realizat recent in Marea Britanie, informeaza bbc.com.

 

Acelasi studiu sugereaza ca reducerea cantitatii de bauturi carbogazoase ar putea contribui la scaderea numarului de persoane care dezvolta diabet in Marea Britanie. Alti experti afirma insa ca greutatea corporala excesiva si sedentarismul joaca un rol mai important (decat bauturile carbogazoase, n.r.) in dezvoltarea diabetului, scrie MEDIAFAX.
Studiul, realizat de cercetatorii de la Universitatea Cambridge, a fost publicat in British Medical Journal.
Oamenii de stiinta avertizeaza de multa vreme in legatura cu existenta unei legaturi intre obezitate, bauturi carbogazoase si diabet.
Insa putine studii au analizat ipoteza potrivit careia persoanele care consuma cantitati mari de bauturi carbogazoase sunt mai predispuse la a dezvolta diabet, indiferent de greutatea lor corporala.
Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au analizat datele furnizate de 17 studii realizate in acest domeniu.
"Tiparul" statistic pe care l-au descoperit sugereaza ca bauturile racoritoare care contin mult zahar ar putea fi asociate cu un risc sporit de diabet, indiferent de greutatea corporala.
Profesorul Fumiaki Imamura, coordonatorul cercetarii, a declarat: "Studiul nostru sugereaza ca, daca toata lumea isi reduce consumul de bauturi carbogazoase, atunci toata lumea are de castigat".
Insa el recunoaste ca au existat anumite limite in realizarea studiului.
De exemplu, cercetatorii nu au luat in calcul modificarile adoptate de oameni de-a lungul anilor in ceea ce priveste obiceiurile lor de consum si stilul de viata.
In plus, savantii de la Universitatea Cambridge s-au bazat pe presupunerea ca bauturile carbogazoase duc in mod direct la diabet- desi o legatura directa nu a fost inca demonstrata oficial.
Tom Sanders, profesor de nutritie la Universitatea King's College din Londra, considera ca varsta, obezitatea si sedentarismul reprezinta principalii factori de risc asociati cu dezvoltarea diabetului de tip 2.
El spune ca majoritatea cazurilor noi de diabet de tip 2 sunt diagnosticate la persoane de peste 50 de ani- o categorie de varsta care nu este in mod traditional asociata cu consumul de bauturi carbogazoase.

Acelasi studiu sugereaza ca reducerea cantitatii de bauturi carbogazoase ar putea contribui la scaderea numarului de persoane care dezvolta diabet in Marea Britanie. Alti experti afirma insa ca greutatea corporala excesiva si sedentarismul joaca un rol mai important (decat bauturile carbogazoase, n.r.) in dezvoltarea diabetului, scrie MEDIAFAX.

Studiul, realizat de cercetatorii de la Universitatea Cambridge, a fost publicat in British Medical Journal.

Oamenii de stiinta avertizeaza de multa vreme in legatura cu existenta unei legaturi intre obezitate, bauturi carbogazoase si diabet.



Insa putine studii au analizat ipoteza potrivit careia persoanele care consuma cantitati mari de bauturi carbogazoase sunt mai predispuse la a dezvolta diabet, indiferent de greutatea lor corporala.

Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au analizat datele furnizate de 17 studii realizate in acest domeniu.

"Tiparul" statistic pe care l-au descoperit sugereaza ca bauturile racoritoare care contin mult zahar ar putea fi asociate cu un risc sporit de diabet, indiferent de greutatea corporala.


Profesorul Fumiaki Imamura, coordonatorul cercetarii, a declarat: "Studiul nostru sugereaza ca, daca toata lumea isi reduce consumul de bauturi carbogazoase, atunci toata lumea are de castigat".

Insa el recunoaste ca au existat anumite limite in realizarea studiului.

De exemplu, cercetatorii nu au luat in calcul modificarile adoptate de oameni de-a lungul anilor in ceea ce priveste obiceiurile lor de consum si stilul de viata.

In plus, savantii de la Universitatea Cambridge s-au bazat pe presupunerea ca bauturile carbogazoase duc in mod direct la diabet- desi o legatura directa nu a fost inca demonstrata oficial.

Tom Sanders, profesor de nutritie la Universitatea King's College din Londra, considera ca varsta, obezitatea si sedentarismul reprezinta principalii factori de risc asociati cu dezvoltarea diabetului de tip 2.

El spune ca majoritatea cazurilor noi de diabet de tip 2 sunt diagnosticate la persoane de peste 50 de ani- o categorie de varsta care nu este in mod traditional asociata cu consumul de bauturi carbogazoase.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

 

Citește și: VIDEO| Cunoașterea dintre Robi și Teodora e pe cale să se termine?! „Dacă nu interveneau apropiații tăi...”. Aflați răspunsul în noul episod din „Casa iubirii” de vineri, 20 septembrie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon- stirilekanald.ro



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

4 modele de saboți ortopedici care nu se vor demoda niciodată

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Horoscop 23 septembrie 2024. O zodie primește laude la locul de muncă!

Adevăratul motiv pentru care Teo Trandafir a divorțat de fostul soț! Vedeta Kanal D a dezvăluit totul: „Nu puteam să particip la nefericirea lui”

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies