Nu toti acizii grasi Omega sunt esentiali! Iata care e diferenta!

Nu toti acizii grasi Omega sunt esentiali! Iata care e diferenta!
Nu toti acizii grasi Omega sunt esentiali! Iata care e diferenta!

Medicul nutritionist Mihaela Bilic isi vorbeste despre acizii grasi. Iata ce trebuie sa stii!

 

"Acizi grasi Omega sunt la moda. Insa e o mare diferenta intre ei, conteaza daca e vorba de 3, 6 sau 9. Omega 9 e acidul oleic din uleiul de masline, Omega 6 e acidul gama linoleic din uleiul de floarea soarelui si porumb iar Omega 3 are o familie mai mare (ALA, EPA si DHA) si provin din semintele de in si grasimea de peste.
Dintre toti Omega doar ALA (acidul alfa linoleic) e esential, adica nu poate fi sintetizat in organism si trebuie adus din alimentatie.
Problema e ca din ALA se sintetizeaza si ceilalti 2 Omega (EPA si DHA), asa ca daca nu mananci ALA vei avea un deficit pentru toti 3 Omega 3. Si ca lucrurile sa fie si mai complicate aceleasi enzime care transforma ALA in fractii de Omega3 se ocupa si de transformarea lui Omega 6 in molecule pro-inflamatie. Deci o dieta bogata in ulei de floarea soarelui va monopoliza enzimele din organism si va impiedica sinteza de Omega 3.
Recomandari:
-consumati graunte si ulei de in, soia, nuci si ulei de nuci- au ALA
- consumati peste gras de minim 2 ori/sapt- are EPA si DHA gata sintetizate
- reduceti consumul de ulei la 1-5 linguri/zi
Raportul intre acizii grasi Omega 3 si Omega 6 ar trebui sa fie de 1 la 4, din pacate in alimentatia noastra avem de 10-50 ori mai mult Omega 6 decat Omega 3!", scrie
medicul pe Facebook.

"Acizi grasi Omega sunt la moda. Insa e o mare diferenta intre ei, conteaza daca e vorba de 3, 6 sau 9. Omega 9 e acidul oleic din uleiul de masline, Omega 6 e acidul gama linoleic din uleiul de floarea soarelui si porumb iar Omega 3 are o familie mai mare (ALA, EPA si DHA) si provin din semintele de in si grasimea de peste. Dintre

toti Omega doar ALA (acidul alfa linoleic) e esential, adica nu poate fi sintetizat in organism si trebuie adus din alimentatie. 
Problema e ca din ALA se sintetizeaza si ceilalti 2 Omega (EPA si DHA), asa ca daca nu mananci ALA vei avea un deficit pentru toti 3 Omega 3. Si ca lucrurile sa fie si mai complicate aceleasi enzime care transforma ALA in fractii de Omega3 se ocupa si de transformarea lui Omega 6 in molecule pro-inflamatie.
Deci o dieta bogata in ulei de floarea soarelui va monopoliza enzimele din organism si va impiedica sinteza de Omega 3. 

Recomandari:

-consumati graunte si ulei de in, soia, nuci si ulei de nuci- au ALA

- consumati peste gras de minim 2 ori/sapt- are EPA si DHA gata sintetizate

- reduceti consumul de ulei la 1-5 linguri/zi

Raportul intre acizii grasi Omega 3 si Omega 6 ar trebui sa fie de 1 la 4, din pacate in alimentatia noastra avem de 10-50 ori mai mult Omega 6 decat Omega 3!",
scrie medicul pe Facebook.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

 



Citește și:

Parodontoza. Cauze. Simptome și tratament

Adda, despre frica de boala Lyme, încă dinainte să afle că o are. Ce simptome a avut artista până să fie diagnosticată? „Momentan mă lasă să trăiesc.”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies