Consumul de carne procesata poate provoca aparitia unor forme de cancer ale sistemului digestiv, in timp ce consumul de carne rosie este o cauza probabila a cancerului, conform unui nou raport dat publicitatii luni de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Agentia internationala pentru studii oncologice (International Agency for Research on Cancer — IARC), parte a OMS, a plasat carnea procesata (carnati, sunca) in grupul 1 de risc, alaturi de tutun, azbest si gazele de esapament rezultate de la motoarele diesel.
Astfel, 50 de grame de carne procesata pe zi – mai putin de doua felii de sunca – mareste sansele de cancer colorectal cu 18%.
Carnea procesata este carnea modificata astfel incat sa i se prelungeasca durata de valabilitate in galantare sau pentru modificarea gustului – de exemplu prin afumare, adaugare de sare sau conservanti.
Carnea rosie, categorie in care este inclusa carnea de vita, miel/oaie/berbec si porc, a fost introdusa in grupa de risc 2, fiind clasificata drept ”carcinogen probabil”. Pe aceasta lista se mai afla substante precum glifosatul, un erbicid cancerigen.
Sursa: Sursazilei.ro
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro