Ustensilele de la bucatarie pot raspândi bacterii, afirma cerectatori de la Colegiul de Agricultura si Stiinta a Mediului al Universitatii din Georgia, SUA.
Acestia recomanda ca ustensilele utilizate, precum cutitele, aparatele de curatat fructe si razatoarele sa fie spalate inainte de a curata cu ele alte fructe sau legume.
"In cazul rosiilor, am observat o contaminare mai mare a cutitelor decât atunci când am taiat capsuni. Nu avem un raspuns, inca, de ce exista diferente intre grupurile de produse. Dar una este cert, odata ce un agent patogen ajunge pe un produs alimentar este dificil de a-l indeparta", a declarat Erikson.
O echipa de cercetatori din Elvetia a testat, in 2014, placile de taiere din bucatarie care au o capacitate mare de a retine bacterii. Aproximativ 3,5 la suta din placile de taiere testate, alese in mod aleatoriu, transmiteau bacterii E. coli, iar 6,5 la suta dintre cele testate in spitale au fost contaminate cu bacterii rezistente la medicamente.
E.
coli poate provoca infectii, chiar daca ajung in organismul uman intr-o cantitate mica, potrivit Clinicii Mayo din SUA. Carnea de vita, laptele nepasteurizat si produsele proaspete sunt cei mai comuni transportatori de bacterii. Ele provoaca diaree, crampe stomacale severe, varsaturi si febra. Anumite legume, cum ar fi rosiile, spanacul si salata verde sunt extrem de vulnerabile la contaminarea prin ustensile.
Sursa
Acestia recomanda ca ustensilele utilizate, precum cutitele, aparatele de curatat fructe si razatoarele sa fie spalate inainte de a curata cu ele alte fructe sau legume.
"In cazul rosiilor, am observat o contaminare mai mare a cutitelor decât atunci când am taiat capsuni. Nu avem un raspuns, inca, de ce exista diferente intre grupurile de produse. Dar una este cert, odata ce un agent patogen ajunge pe un produs alimentar este dificil de a-l indeparta", a declarat Erikson.
O echipa de cercetatori din Elvetia a testat, in 2014, placile de taiere din bucatarie care au o capacitate mare de a retine bacterii.
Aproximativ 3,5 la suta din placile de taiere testate, alese in mod aleatoriu, transmiteau bacterii E. coli, iar 6,5 la suta dintre cele testate in spitale au fost contaminate cu bacterii rezistente la medicamente.
E. coli poate provoca infectii, chiar daca ajung in organismul uman intr-o cantitate mica, potrivit Clinicii Mayo din SUA. Carnea de vita, laptele nepasteurizat si produsele proaspete sunt cei mai comuni transportatori de bacterii.
Ele provoaca diaree, crampe stomacale severe, varsaturi si febra. Anumite legume, cum ar fi rosiile, spanacul si salata verde sunt extrem de vulnerabile la contaminarea prin ustensile.
Sursa Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro