Potrivit NRDC (National Resource Defense Council), termenele de valabilitate inscrise pe eticheta nu semnaleaza momentul in care alimentele nu mai pot fi consumate, ci limita la care isi pierd „calitatea optima”, noteaza Business Insider.
Carnea de pui poate fi depozitata in frigider timp de 1-2 zile de la cumparare, potrivit USDA. Daca puiul este gatit si ambalajul sigilat, alimentul rezista 3-4 zile in frigider. Odata deschis, puiul va mai fi „bun” timp de 3-4 zile. Still Tasty precizeaza ca puiul poate fi tinut in congelator timp de 9 luni.
Carnea de vita, porc, miel va fi buna pentru consum timp de 3-5 zile. In congelator, carnea poate fi tinuta 6-12 luni si isi va pastra calitatea maxima.
Ouale pot fi depozitate timp de 3-5 zile dupa cumparare. Inghetate, acestea pot fi consumate chiar si dupa un an.
Şunca. Daca produsul a fost desigilat, acesta trebuie consumat in maximum 7 zile, insa, sigilat, mai poate fi tinut la frigider timp de 2 saptamani.
Ciocolata ambalata poate fi pastrata la temperatura camerei timp de 6-9 luni (chiar daca ambalajul este desfacut). De asemenea, ciocolata poate fi conservata cu ajutorul temperaturilor scazute. „Ca regula generala, refrigerarea poate „prelungi” termenul de valabilitate cu 25%, in timp ce congelarea il poate prelungi cu 50%. Cutia de ciocolata trebuie pusa intr-o punga de plastic special conceputa pentru inghet si produsul va rezista 12-18 luni”, scrie StillTasty. Totusi, in cazul produselor din ciocolata realizate in casa, durata de „viata” este de 2-3 saptamani.
Laptele pastrat la frigider poate fi consumat si la o saptamana dupa termenul de expirare. Se poate extinde valabilitatea laptelui prin congelare. Desigur, daca acesta miroase sau arata necorespunzator, ar trebui aruncat.
Iaurtul ambalat, refrigerat, poate fi tinut pana la 7-10 zile in frigider. Inghetat, acesta se pastreaza 1-2 luni. Odata deschis, iaurtul va avea un gust optim timp de 5-7 zile.
Sursa
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro