Sa ai un animal de companie este o adevarata placere. O pisica, un catel, un hamster sau un porcusor de guineea ne inveselesc casa si ne aduc mereu zambetul pe buze cu giumbuslucurile lor.
In afara insa de toate aspectele placute ale detinerii unui animal de compania, exista si cateva riscuri la care ne expunem daca nu il ingrijim dupa recomandarile veterinarului.
Transmiterea unei boli de la un animal de casa la stapanul sau se numeste zoonoza si se produce rar daca acordam atentie igienei corespunzatoare a prietenului nostru patruped. Iata care sunt afectiunile pe care ni le poate provoca tovarasul nostru necuvantator.
Parazitii externi pot ajunge si la noi si ne pot provoca o multime de probleme
Acesti paraziti le cauzeaza o multime de neplaceri animalelor noastre de companie si ne pot deranja chiar si pe noi, oamenii. Puricii, paduchii si capusele sunt cei mai frecventi paraziti externi care isi pot gasi un culcus perfect in blana animalutului nostru, astfel incat trebuie sa acordam o atentie sporita solutiilor de deparazitare.
In ultimii ani s-a creat o adevarata isterie legata de boala Lyme, transmisa de capuse si care poate duce la grave probleme neurocognitive. Nici puricii sau paduchii nu sunt atat de inofensivi precum credem, astfel incat este neaparat nevoie sa ne asiguram ca animalul nostru de companie este protejat impotriva lor. Poti gasi pe acest site mai multe tipuri de solutii de deparazitare pentru patrupedul tau, oferta este mai generoasa decat intr-un pet-shop traditional- de la comprimate masticabile, la zgarzi speciale sau pipete- iar preturile sunt mai mici.
Infectia cu Campylobacter
Aceasta afectiune este cauzata de bacteria Campylobacter jejuni. Desi nu este vorba despre o boala grava, ea are efecte foarte deranjante pentru om – dureri abdominale, febra, tulburari digestive. Boala este contagioasa, astfel incat daca un membru al familiei a fost afectat, probabilitatea ca ea sa se raspandeasca la toti cei din casa este extrem de mare.
In afara de contactul foarte apropiat cu un animal infectat, aceasta bacterie poate fi contractata si prin consumarea apei contaminate sau a laptelui pasteurizat.
Statisticile din Statele Unite scot la iveala cifre ingrijoratoare legate de incidenta acestei afectiuni. In aceasta tara sunt inregistrate anual mai mult de doua milioane de cazuri. Cu toate acestea, nu trebuie sa ne impacientam, deoarece aceasta afectiune nu este grava si se trateaza cu antibiotice.Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Toxoplasmoza, extrem de periculoasa pentru femeile gravide
Produsa de o bacterie numita Toxoplasma gondii, aceasta afectiune poate fi dezvolatata o singrua data in viata.
Toxoplasmoza este foarte periculoasa pentru femeile care asteapta un copil. O infectare pe parcursul sarcinii poate duce la un avort spontan, nastere prematura sau la boli congenitale ale copilului, precum orbirea. Printre simptomele acestei boli se numara cresterea in volum a ganglionilor latero-cervicali, febra, oboseala, senzatia de gat uscat si eruptii cutanate.
Pecinginea
Aceasta afectiune este o infectie a pielii provocata de ciuperci de pe pielea animalelor de companie. Mai este cunoscuta sub numele de tinea corporis cand apare pe corp, si sub numele de tinea capitis, cand apare la nivelul scalpului, si se trateaza cu antifungice.
Boala se transmite usor de la om la om, astfel incat o persoana infectata poate sa contamineze si persoanele din jurul sau.
Copiii si persoanele in varsta sunt mult mai expusi la aparitia acestei afectiuni. Ea se prezinta sub forma unor pete rosiatice, pe care se formeaza basici si cruste.Cum sa eviti aceste afectiuni
Toata lumea stie ca este mai bine sa previi decat sa tratezi, asa ca pentru a te asigura ca nu te expui riscurilor de a dezvolta aceste afectiuni, ar trebui sa:
- Folosesti solutii de deparazitare pentru animalele de companie
- Nu incurajezi animalul tau de companie sa te linga
- Te speli pe maini ori de cate ori il mangai
- Mergi periodic la consultatii in cabinetul veterinarului
Stiai despre aceste afectiuni? Tu ce animal de companie ti-ai dori?
Sursa foto: Shutterstock