Invata sa faci "Ciurigai", deliciu traditional din Maramures!

Invata sa faci
Invata sa faci "Ciurigai", deliciu traditional din Maramures!

In Maramures se numesc „ciurigai“, desi in alte parti ale tarii li se spune „minciunele“. Reteta este foarte simpla.

 

Pentru varianta cu drojdie, ingredientele sunt: 1 kg faina, 4 oua, 100 g untura, 20 g drojdie, 200 g zahar, 1-2 pliculete zahar vanilat, 400 ml lapte.
Varianta a doua nu are lapte si drojdie, in schimb se foloseste o lingurita de bicarbonat si un iaurt sau lapte prins. Gospodinele care fac deseori ciurigai spun ca nu mai au nevoie de reteta sau gramaje, ingredientele sunt masurate „din ochi”.
„Eu nu cantaresc nimic. Ma uit cata faina am si, de exemplu, la 1 kilogram de faina pun o jumatate de margarina sau unt – un pachet – cam 200 de grame si untura (cam jumatate canitatea). Aluatul il framant cu lapte prins sau iaurt si pun o lingurita de bicarbonat sau praf de copt. Amestec intai faina cu grasimea si apoi le pun celelalte pe rand”, explica Aurica Sima din Baia Mare.
Ea mai dezvaluie ca secretul pentru care ciurigaii sai ies intotdeauna pufosi este untura. ”Se poate folosi si unt sau margarina sau alte grasimi, dar eu prefer sa le combin si sa pun si untura, pentru ca aceasta ii face pufosi si sfaramiciosi”, mai spune ea. Despre aluat spune ca: ”trebuie sa obtinem un aluat mai consistent, care sa nu se lipeasca. Apoi il lasam cam 20 de minute sa se odihneasca, dupa care il intindem si il taiem romburi.
În mijlocul lor facem o taietura mica si ii intoarcem. Se prajesc apoi in ulei si presaram zahar pudra”.
Sursa

Pentru varianta cu drojdie, ingredientele sunt: 1 kg faina, 4 oua, 100 g untura, 20 g drojdie, 200 g zahar, 1-2 pliculete zahar vanilat, 400 ml lapte. 

Varianta a doua nu are lapte si drojdie, in schimb se foloseste o lingurita de bicarbonat si un iaurt sau lapte prins.

Gospodinele care fac deseori ciurigai spun ca nu mai au nevoie de reteta sau gramaje, ingredientele sunt masurate „din ochi”.

„Eu nu cantaresc nimic. Ma uit cata faina am si, de exemplu, la 1 kilogram de faina pun o jumatate de margarina sau unt – un pachet – cam 200 de grame si untura (cam jumatate canitatea). Aluatul il framant cu lapte prins sau iaurt si pun o lingurita de bicarbonat sau praf de copt.
Amestec intai faina cu grasimea si apoi le pun celelalte pe rand”, explica Aurica Sima din Baia Mare. 

Ea mai dezvaluie ca secretul pentru care ciurigaii sai ies intotdeauna pufosi este untura. ”Se poate folosi si unt sau margarina sau alte grasimi, dar eu prefer sa le combin si sa pun si untura, pentru ca aceasta ii face pufosi si sfaramiciosi”, mai spune ea. Despre aluat spune ca: ”trebuie sa obtinem un aluat mai consistent, care sa nu se lipeasca.
Apoi il lasam cam 20 de minute sa se odihneasca, dupa care il intindem si il taiem romburi. În mijlocul lor facem o taietura mica si ii intoarcem. Se prajesc apoi in ulei si presaram zahar pudra”.

Sursa

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

 



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Ce lipsuri a avut Mirabela Dauer în copilărie. De ce mama și tatăl său nu au participat mai des la spectacolele sale? "Mama mea a venit de două ori în viața mea, tata niciodată!"

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies