Rosia, leguma-vedeta a verii este un aliat pretios al sanatatii. Este diuretica, laxativa, cicatrizanta, remineralizanta, fiind un remediu eficient impotriva multor afectiuni.
Savoarea unei rosii depinde de mai multi factori: nivelul de aciditate, continutul de apa si zahar, textura pulpei, momentul culegerii. Contine 94% apa, vitamine (A, B, C, E) si minerale (magneziu, potasiu, zinc, fluor, sodiu).
Ceea ce face rosia o vedeta intre legume este licopenul, un antioxidant cu putere mai mare decat vitamina C, care protejeaza organismul de cancer, de bolile cardiovasculare, de procesele degenerative, de tulburarile de metabolism, de diferitele intoxicatii (inclusiv cu tutun).
Cura cu rosii
Ca tratament impotriva unor afectiuni (boli renale si infectii urinare, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, maladii cardio-vasculare, reumatism, tulburari digestive) se recomanda o cura de 3- 4 saptamani cu suc de rosii, cate 3 pahare pe zi (eventual poate fi combinat in parti egale cu suc de telina).
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro