Reteta zilei. Chiftelute cu tarhon (retetă veche din Miercurea Sibiului)

Reteta zilei. Chiftelute cu tarhon (retetă veche din Miercurea Sibiului)
Reteta zilei. Chiftelute cu tarhon (retetă veche din Miercurea Sibiului)

Un scurt popas la Miercurea Sibiului, intr-o duminica ardeleana, mi-a adus o imbunatatire serioasa a caietului meu de retete si taine gospodaresti.

 

Tanti Maria si sora-sa, Floarea, mai batrana si mai invatata ca ea, ma initiara, inainte de toate, in lumea cea fantastica a mancarurilor aromate cu tarhon- ciorbe si sosuri, dar si banalele urzici, fierte si maruntite bine, drese cu ou, cu smantana si aromate cu putin praf de nucsoara si cu tarhon proaspat, tocat maruntel, ca nici nu mai stiai bine ce bucate imparatesti mananci...
"Bucatele la noi se fac gospodareste, ca omu' se duce la munca grea, cu sapa, cu coasa, cu toporul, si nu-i nime' sa faca lucrul in
locul lui, trebuie sa aiba putere sa mantuie el ce-i de mantuit." Si daca toata saptamana nu-i lipsesc din desaga painea, slanina si ceapa rosie, duminicile sunt ale sarbatorilor si ale bucatelor alese.
Uite asa, cam cum sunt chiftelutele astea cu tarhon si sos de smantana, a caror reteta v-o dau mintenas si dumneavoastra. Carnea, cata o ai, trebuie sa fie cam o treime de porc si doua treimi de vita.
Sa zicem ca aveti 200 gr carne de porc, 400 gr carne de vita. Adaugati-le atunci o lingura mare de faina, doua oua, o ceapa potrivita, 400 gr de smantana, 250 gr de cartofi, 3-4 linguri de otet, sare (dupa gust), un varf de cutit de piper alb macinat si unul de piper negru (macinat, asemenea) si, bineinteles, tarhon.
Citeşte mai departe toate detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI.

Tanti Maria si sora-sa, Floarea, mai batrana si mai invatata ca ea, ma initiara, inainte de toate, in lumea cea fantastica a mancarurilor aromate cu tarhon- ciorbe si sosuri, dar si banalele urzici, fierte si maruntite bine, drese cu ou, cu smantana si aromate cu putin praf de nucsoara si cu tarhon proaspat, tocat maruntel, ca nici nu mai stiai bine ce bucate imparatesti mananci...

"Bucatele la noi se fac gospodareste, ca omu' se duce la munca grea, cu sapa, cu coasa, cu toporul, si nu-i nime' sa faca lucrul in locul lui, trebuie sa aiba

putere sa mantuie el ce-i de mantuit." Si daca toata saptamana nu-i lipsesc din desaga painea, slanina si ceapa rosie, duminicile sunt ale sarbatorilor si ale bucatelor alese.

Uite asa, cam cum sunt chiftelutele astea cu tarhon si sos de smantana, a caror reteta v-o dau mintenas si dumneavoastra. Carnea, cata o ai, trebuie sa fie cam o treime de porc si doua treimi de vita. Sa zicem ca aveti 200 gr carne de porc, 400 gr carne de vita.
Adaugati-le atunci o lingura mare de faina, doua oua, o ceapa potrivita, 400 gr de smantana, 250 gr de cartofi, 3-4 linguri de otet, sare (dupa gust), un varf de cutit de piper alb macinat si unul de piper negru (macinat, asemenea) si, bineinteles, tarhon.

Citeşte mai departe toate detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

 



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Ce lipsuri a avut Mirabela Dauer în copilărie. De ce mama și tatăl său nu au participat mai des la spectacolele sale? "Mama mea a venit de două ori în viața mea, tata niciodată!"

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies