RETETA COZONAC PUFOS. Ce greseala SA NU faci, daca vrei sa iti iasa ca la cofetarie

RETETA COZONAC PUFOS. Ce greseala SA NU faci, daca vrei sa iti iasa ca la cofetarie
RETETA COZONAC PUFOS. Ce greseala SA NU faci, daca vrei sa iti iasa ca la cofetarie

Reteta aceasta de cozonac este foarte buna si rapida. Mai mult, acesta iti iese pufos si cu un gust deosebit.

Ingrediente:

1 kg faina alba
50 gr drojdie
8 galbenusuri, la temperatura camerei
1 ou mic, amestecat cu 4-5 linguri lapte, pentru uns
500 ml lapte
esenta de rom si vanilie
200 gr unt+ plus 30 gr pentru uns tavile
3 linguri coaja de lamaie si portocala
300 gr zahar
2 linguri ulei
1 lingurita sare

Pentru umplutura:
300 gr zahar
8 albusuri batute spuma
3 linguri cacao
250 gr miez de nuca copt, macinat
esenta de rom

Mod

de preparare:

Intr-o cana cu lapte cald se desfac 3 linguri din faina. Cand s-a mai racit, se adauga drojdia si o lingura rasa de zahar. Se amesteca, apoi se lasa sa creasca intr-un loc cald pana isi dubleaza volumul. Galbenusurile se bat spuma cu zaharul intr-un castron adanc. Se adauga sarea, uleiul, esentele, coaja de lamaie si de portocala si 100 g de unt topit.

Maiaua se toarna peste galbenusuri.
Se adauga laptele caldut si se amesteca. Faina se incorporeaza treptat si se framanta bine pana ce aluatul incepe sa se desprinda de pe maini. La final se adauga restul de 100 g de unt, topit. Aluatul se impatureste, sa prinda aer, pana se incorporeaza tot untul.

Vasul se acopera cu un servet sau cu folie alimentara si se lasa la crescut 50-60 de minute, pana isi dubleaza volumul.


Intre timp se pregateste umplutura si se da drumul la cuptor, sa se incinga. Albusurile se bat spuma. Se adauga zaharul si se amesteca pana se intaresc. La final se adauga cacao, esenta de rom si nuca. Se omogenizeaza si se lasa sa se odihneasca.

Cand a crescut suficient, aluatul se imparte in patru parti egale. Pe un blat uns cu putin ulei se intinde cate o foaie de aluat, cu mainile, potrivita ca lungime cat sa incapa in tava de cozonac.
Intr-un capat, pe lung, se intinde umplutura, apoi se ruleaza. Se pune in tava unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt. Se unge cu putin lapte si ou, se presara zahar si se mai lasa 20-30 de minute la crescut. Intre timp se pregatesc ceilalti cozonaci.

Cand si-au dublat iar volumul, cozonacii se dau la cuptor 45-50 de minute, dupa care se inteapa cu o scobitoare sau cu un pai din matura pentru a vedea daca mai ramane coca pe el sau daca este copt.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Sursa



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Oana Radu vorbește despre momentul în care a renunțat la balet: „Aveam aproape 4 ani și aveam picioarele destul de groase. Trebuia să cumpăr de la adulți. Era oribil.”

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, mesaj subtil dupa acuzațiile Larisei Uță: "Copiii lui! “Biologici” sau nu, nici nu contează..."

Trucul pentru a obține gogoși rotunde și pufoase, exact ca cele din gogoșerii

Halit Özgür Sari, protagonistul noului serial turcesc „Inimă rebelă”, pasiune nebănuită! Iată cu ce se ocupă celebrul actor când nu este pe platourile de filmare

Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon


Cookies