Sanatatea dintilor si a gingiilor este sever pusa in pericol inclusiv atunci când pacientii sufera de diabet.
Exista o relatie directa intre aceasta afectiune si starea danturii, cauzalitate explicata de medicul stomatolog specializat in implantologie Dr. Oana Florea.
“Parodotopatia, adica afectiunea dentara ce ataca aparatul de sustinere a dintilor in oasele maxilare, este favorizata de valorile crescute ale glicemiei in sânge. Diabeticii trebuie sa aiba o preocupare mai atenta, legata de sanatatea lor dentara. Când ai aceasta afectiune, gingia si aparatul de sustinere al dintelui (parodontiu) primesc mai putin oxigen si elemente nutritive.
O glicemie cu valori crescute pe perioade indelungate conduce la o irigatie sanguina locala slaba, asfel ca posibilitatile de aparare antibacteriene sunt scazute, favorizând aparitia bolii parodontale.
In afara de asta, diabeticii sufera de uscaciunea gurii (productia de saliva este foarte scazuta). Prin urmare, se favorizeaza aparitia cariilor, prin lipsa salivei ce neutralizeaza efectul acizilor asupra smaltului dentar.
Persoanele cu diabet trebuie sa aiba o igiena orala ireprosabila.
Trebuie sa se spele pe dinti cu periuta dentara si cu pasta de dinti cu fluor de doua ori pe zi si se folosesc ata sau periute interdentare pentru igienizarea spatiilor dintre dinti si apa de gura antibacteriana.
Este foarte important ca, de doua ori pe an, sa se mearga la control stomatologic si sa se faca igienizare perofesionala”, declara Dr. Oana Florea.
Parodontopatia netratata duce la pierderea dintilor.
Este astfel indicat sa mergem la medicul stomatolog de indata ce avem primele semne: sângerarile apar des, la fiecare periaj.
Exista o relatie directa intre aceasta afectiune si starea danturii, cauzalitate explicata de medicul stomatolog specializat in implantologie Dr. Oana Florea.
“Parodotopatia, adica afectiunea dentara ce ataca aparatul de sustinere a dintilor in oasele maxilare, este favorizata de valorile crescute ale glicemiei in sânge. Diabeticii trebuie sa aiba o preocupare mai atenta, legata de sanatatea lor dentara.
Când ai aceasta afectiune, gingia si aparatul de sustinere al dintelui (parodontiu) primesc mai putin oxigen si elemente nutritive. O glicemie cu valori crescute pe perioade indelungate conduce la o irigatie sanguina locala slaba, asfel ca posibilitatile de aparare antibacteriene sunt scazute, favorizând aparitia bolii parodontale.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
In afara de asta, diabeticii sufera de uscaciunea gurii (productia de saliva este foarte scazuta).
Prin urmare, se favorizeaza aparitia cariilor, prin lipsa salivei ce neutralizeaza efectul acizilor asupra smaltului dentar.
Persoanele cu diabet trebuie sa aiba o igiena orala ireprosabila. Trebuie sa se spele pe dinti cu periuta dentara si cu pasta de dinti cu fluor de doua ori pe zi si se folosesc ata sau periute interdentare pentru igienizarea spatiilor dintre dinti si apa de gura antibacteriana.
Este foarte important ca, de doua ori pe an, sa se mearga la control stomatologic si sa se faca igienizare perofesionala”, declara Dr.
Oana Florea.
Parodontopatia netratata duce la pierderea dintilor. Este astfel indicat sa mergem la medicul stomatolog de indata ce avem primele semne: sângerarile apar des, la fiecare periaj.