Joia Mare: de ce se vopsesc ouale si care este simbolistica lor

Joia Mare: de ce se vopsesc ouale si care este simbolistica lor
Joia Mare: de ce se vopsesc ouale si care este simbolistica lor

Traditia noastra romaneasca spune ca, in Joia Mare, gospodinele pot "umple borsul" care cica nu se strica tot anul si se vopsesc ouale rosii.

Obiceiul vopsirii oualor a aparut inca din timpuri stravechi, fiind intalnit la chinezi, cu 2.000 de ani inainte de nasterea lui Iisus Hristos. Pe atunci, ouale erau oferite-n dar, fiind considerate simbol al echilibrului, creatiei, fecunditatii, simbol al vietii si al reinnoirii naturii.

Acest obicei al vopsirii oualor s-a transmis apoi crestinilor si inca este practicat in tarile din Europa si Asia. Daca in unele tari din Europa, obiceiul s-a restrans ori a disparut, la noi a inflorit, atingand culmile artei prin tehnica, materiale, simbolistica motivelor si perfectiunea realizarii.

Folclorul a pastrat si a transmis pana la noi, cei de astazi, mai multe legende crestine care explica de ce de Sarbatoarea Pastelui trebuie sa avem pe masa si oua rosii alaturi de alte bucate traditionale, cum sunt friptura de miel, cozonacul, pasca.

Ouale de pe masa de Paste, cu semnificatie religioasa, cele care simbolizeaza jertfa Mantuitorului, sangele varsat si bucuria Invierii, trebuie sa fie, asadar, intotdeauna rosii.

Sursa



Citește și:

Expunerea la soare, măsuri de siguranţă

Traditiile de Paste in familia Andreei Esca! "Cand eram adolescenta, ma enerva ca trebuia sa stau pana la miezul noptii cu ai mei"

Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO

Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune

Reacția Larisei Drăgulescu, fosta lui Marian Drăgulescu, când a aflat că sportivul se va însura: ”Mai este până atunci”

Cum slabesti 8 kilograme dupa Paste! Dieta asta face minuni!

Ea este actuala iubită a carismaticului Birkan Sokullu, care joacă rolul Han în serialul “Vinovați de iubire”! Iată cum a fost surprins celebrul actor în compania celei care i-a cucerit definitiv inima

'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave


Cookies