Depresia… sau lupta cu o afectiune medicala tratabila

Depresia… sau lupta cu o afectiune medicala tratabila
Depresia… sau lupta cu o afectiune medicala tratabila

Depresia este o tulburare mentala din ce in ce mai des intalnita. Stresul, agitatia, goana nebuna dupa mai mult si mai bine, neimplinirile profesionale si personale si lipsa afectiunii prin deficit de atentie, sunt doar cateva cauze semnificative de la care aceasta se declanseaza.

Studiile arata ca la nivel global, sute de milioane de persoane de toate varstele si categoriile sociale sufera de depresie.

Si totusi, procentajul arata ca femeile sunt afectate de aceasta tulburare mai mult decat barbatii.
Atunci cand starile de tristete intensa, angoasele, inclusiv senzatia de neajutorare, lipsita de speranta si valoare dureaza de la cateva zile pana la cateva saptamani si lasa urme vizibile (astfel incat totalitatea factorilor actioneaza ca un bumerang), sunt semne clare ale unui inceput de depresie. 

Si cu toate acestea, ea este o afectiune medicala tratabila.

Chiar daca constientizarea acestor trairi este realizata si de persoana in cauza, neputinta sau delasarea isi spune cuvantul. De foarte mute ori cei din jur, familia si prietenii sunt cei care observa primele schimbari comportamentale. Si tot acestia, indeamna catre ajutor specializat. Acceptarea unei probleme este primul pas in rezolvarea ei, iar de aici se porneste un drum care are nevoie de rabdare, liniste si dorinta de a depasi etapa.

Suportul familei este esential, iar asta face ca tratamentul urmat si de sedintele in cabinetul unui psihoterapeut sa fie asumate mai usor si mai repede.

Se stie ca medicatia cu Xanax faciliteaza demersul catre vindecarea starilor de anxietate asociate cu depresia si tulburarile de panica. Insa, tratamentul trebuie individualizat in functie de severitatea simptomelor şi de raspunsul terapeutic individual.

Medicul este cel care hotaraste doza optima raportata la particularitatile pacientului, si tot doar specialistul ia decizia intreruperii treptate, cu reducerea progresiva a dozelor.

Care sunt simptomele frecvente?

S-a ajuns la concluzia ca depresia este caracterizata o serie de componente sociale, personale si profesionale. Ele influenteaza parcursul si evolutia pentru mai multe dintre urmatoarele stari, timp de cel putin doua saptamani:

  • Stari de angoasa si senzatia de frica in cea mai mare parte a zilei, mai ales dimineata
  • Oboseala si lipsa de energie aproape in fiecare zi
  • Sentimente de culpabilitate si lipsa de valoare umana
  • Timp dificil de focalizare, greutate in amintirea detaliilor si actionarea lenta in luarea deciziilor
  • Insomnii dese sau dorinta de somn profund cat mai mult in fiecare zi
  • Lipsa interesului si grijii fata de propria persoana si excluderea bucuriei, entuziasmului, placerii din multe activitati cotidiene
  • Ganduri obscure, privarea de energie pozitiva, lipsa stimei de sine, pierderea increderii
  • Senzatii de neliniste continua
  • Lipsa apetitului sau dorinta de a manca mult, fara a avea senzatia de satietate
  • Izolarea fata de mediul extern, prieteni si anturaj

Intelegerea limbajului prin care depresia se manifesta, ajuta de fapt la cunoasterea si aprofundarea simptomelor prin care aceasta tulburare ajunge din nefericire, sa distruga vieti. Astazi, mijloacele de tratament si atentia specialistilor se indreapta catre cauze profunde, anturajele persoanelor suferinde si platformele sociale, care de foarte multe ori ofera indicii valoroase. Lupta impotriva acestei tulburari incepe cu ajutor neconditionat, intelegere, grija si suport moral. Tocmai de aceea, mai multa atentie acordata persoanelor din jurul nostru inseamna deja pasi in avans impotriva unei boli care poate avea efecte devastatoare.

Depistata in faze incipiente prin si cu ajutor specializat, ea nu ofera posibilitatea de a se dezvolta si cu atat mai putin, de a se manifesta periculos.  

 



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Ce a facut-o pe Cristina Stamate sa intre in depresie sa nu mai vrea sa traiasca? "Refuza sa mai manance si sa mai bea apa..."

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies