Frumusete letala: Femei care au fost spioni celebri de-a lungul istoriei

Frumusete letala: Femei care au fost spioni celebri de-a lungul istoriei
Frumusete letala: Femei care au fost spioni celebri de-a lungul istoriei

Inteligente, frumoase şi seducătoare, au avut curajul să facă ceva ce puţini oameni îndrăznesc: spionaj. Într-o lume dominată de bărbaţi, aceste femei îndrăzneţe au ajuns spioni celebri şi au intrat în istorie pentru eternitate.

Faptele lor au influenţat mersul evenimentelor şi au făcut furori în lumea întreagă. Unele au fost decorate, altele prinse şi condamnate, dar toate au ceva în comun: voinţă de fier şi mult, mult sânge rece.

 

1. Nancy Wake, ucigaşă cu sânge rece

 

Membră faimoasă a Rezistenţei Franceze din cel de-Al Doilea Război Mondial, Nancy Wake a fost una dintre cele mai decorate femei din război.

Poreclită de Gestapo „Şoarecele Alb”, Nancy Wake îşi merită cu vârf şi îndesat locul pe lista de spioni celebri.

 

S-a născut în Noua Zeelandă, pe 30 august 1912, şi s-a mutat în Franţa în 1939, după ce s-a căsătorit cu un industriaş. Când Germania a invadat Franţa, Wake se afla la Marsilia. După capitularea Franţei, în 1940, a devenit curier pentru Rezistenţă.

 

Extrem de abilă, tânăra a reuşit de fiecare dată să păcălească vigilenţa germanilor. De aceea, Gestapo a poreclit-o „Şoarecele Alb”. De altfel, Wake a fost inclusă pe lista celor mai căutate persoane din Franţa, iar pe capul ei a fost pusă o recompensă de 5 milioane de franci.

 

Până la urmă, reţeaua ei a fost trădată, iar Wake a decis să părăsească Marsilia.

Nu însă şi soţul ei, Henri Fiocca. Ulterior, Fiocca a fost capturat, torturat şi executat de Gestapo.

 

Nancy Wake a reuşit până la urmă să ajungă în Marea Britanie, unde s-a înrolat în serviciul secret Special Operations Executive (SOE). Apoi, a fost paraşuată în Franţa, la Auvergne, unde a ajutat la înarmarea trupelor Rezistenţei.

 

A contribuit la atacurile asupra trupelor SS, făcând 1.400

de victime. Wake era foarte aprecită de camarazii ei, în special pentru faptul că a ucis un soldat SS cu mâinile goale, pentru a-l împiedica să dea alarma.

 

Într-un interviu din 1990, Wake a povestit întâmplarea:

 

„La SOE ne învăţaseră o lovitură mortală cu latul palmei, iar eu am exersat-o îndelung. Dar am folosit-o o singură dată şi mi-a reuşit.

Am fost foarte surprinsă”, a spus Wake.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

HOROSCOP MINERVA pentru 5 - 11 august 2018: Luna in Taur aduce apetit trupesc, pasiuni vechi si iubiri fulgeratoare

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies