Tu ştii ce rişti dacă mergi la solar?

Tu ştii ce rişti dacă mergi la solar?
Tu ştii ce rişti dacă mergi la solar?

Aşa cum probabil ştii deja, solarul este un aparat cu ajutorul căruia poţi obţine un bronz uniform şi de o nuanţă foarte plăcută, într-un timp relativ scurt. Solarul emite radiaţii UV mai intense cu până la de 15 ori mai mult decât razele soarelui, iar din această cauză există un risc crescut la care te supui, mai ales când visezi la o culoare ciocolatie a pielii, iar nuanţa ta naturală a tenului este una foarte deschisă.

Cifrele prezentate în rapoartele inspectorilor sanitari din întreaga lume sunt îngrijorătoare, pentru că acestea arată că riscul de apariţie a cancerului de piele este de 75 de ori mai mare în cazul celor care aleg metoda rapidă de bronzare, spre deosebire de cei care se expun la razele naturale. Însă lista riscurilor nu se opreşte aici.

 

Ce pot genera radiaţiile periculoase ale solarului?

 

Cantitatea mare de radiaţii UV nu dăunează doar zonei cutanate a corpului, ci sunt afectate şi alte organe, mai ales dacă expunerea este una îndelungată. Astfel, mai multe minute la solar decât ar fi indicat să stai în cadrul unei şedinţe îţi pot afecta grav ochii, mai ales dacă nu foloseşti o protecţie specială pentru aceştia. Nu este suficient să închizi ochii atunci când aştepţi să te bronzezi, ci e necesar să ai ochelarii de protecţie pe toată durata expunerii la razele UV.

Ochelarii de soare nu reprezintă sub nicio formă un înlocuitor pentru ochelarii de protecţie UV, cu atât mai puţin o pereche de lentile de contact Bausch and Lomb. Nu neglija acest detaliu important!

 

Cui este interzis solarul?

 

Dacă ai sub 18 ani, dacă ai o afecţiune a pielii pentru care primeşti tratament medicamentos, dacă ai un fenotip cutanat de

tip 1 (adică, mai tot timpul când stai la plajă, te arzi pe piele sau nu te bronzezi, oricât de mult ai încerca, dacă ai pistrui ori dacă ai păr blond sau roşcat natural) sau de tip 2 (adică dacă ai pielea foarte deschisă, dacă te bronzezi foarte rar sau dacă ai păr blond sau roşcat sau ochi verzi ori albaştri), dacă eşti însărcinată,
dacă
ai pielea sensibilă sau mai mult de 50 de aluniţe, solarul ar trebui să fie ultimul la care ar trebui să apelezi, în cazul în care îţi doreşti o piele mai închisă cu câteva tonuri decât nuanţa ta naturală. Altfel, pericolul la care te expui este unul foarte mare, iar toată situaţia poate avea un deznodământ neplăcut pentru tine.

 

Ce nu ar trebui să faci?

 

Nu sta mai mult de câteva minute în cadrul fiecărei şedinţe de solar şi nu depăşi 10 ore de expunere pe an. Imediat după şedinţa de solar, evită contactul cu razele soarelui, pentru că altfel efectele nocive se vor înmulţi, iar riscul de apariţie al arsurilor la nivelul pielii va creşte.

Nu în ultimul rând, nu uita să te hidratezi corespunzător înainte şi după fiecare şedinţă de solar, pentru că 10 minute petrecute aici echivalează cu o zi de stat pe plajă, non stop. Iar dacă apar efecte nedorite, cum ar putea fi usturimea sau mâncărimea la nivelul pielii, adresează-te de urgenţă medicului. Ai grijă de sănătatea ta!

 



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

3 întrebări care te vor ajuta să îţi alegi facultatea potrivită

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor


Cookies