Iluminatul locuintei se numara printre cele mai importante aspecte, atunci cand ne gandim la functionalitatea si ospitalitatea casei. A avea asigurata vederea pe timp de noapte, in toate incaperile casei, nu este un moft, ci o necesitate. Iar daca vrei ca decorul sa aiba un aer elegant, trebuie sa alegi corpurile de iluminat potrivite.
Daca optezi pentru pendule, afla ca acestea sunt utile mai ales intr-un spatiu inalt, unde ai nevoie de corpuri de iluminat ambientale suspendate de tavan. In functie de necesitati sau de efectul decorativ pe care incerci sa-l obtii, pendulul poate fi solutia cea mai buna. Iata de ce ar trebui sa tii cont, atunci cand vrei sa cumperi de corp pentru iluminat:
Cum se alege corect un pendul?
Tipul de pendul ales
Pendulele sunt de obicei achizitionate pentru estetica pe care o ofera incaperilor in care sunt montate, insa dimensiunea acestora nu trebuie neglijata. Pentru a cumpara un pendul potrivit pentru intaltimea spatiului respectiv, masoara distanta de la tavan pana la locul pe care vrei sa il luminezi si tine cont de acest detaliu mai ales cand comanzi pendule online sau dintr-un catalog.
Materialele din care sunt realizate abajururile pendulelor influenteaza modul in care un astfel de corp va iluminat un anumit spatiu. De exemplu, pendulul cu abajur textil ofera stralucire difuza, datorita luminii ce razbate prin material. Acest model poate fi folosit deasupra insulei din bucatarie sau in dining. Pendulele din sticla maximizeaza si concentreaza cantitatea de lumina, fiind indicate deasupra unui birou sau a unei suprafete de lucru.
2. Plasarea pendulului
Pendulele pot fi folosite si intr-un mod creativ pentru a lumina spatiul. Deschiderile pe mai multe etaje sau camerele cu spatii vaste pun in evidenta aspectul unui pendul cu fir lung.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Trebuie luata in considerare si marimea pendulului, raportata la spatiul in care va fi amplasat.
O camera cu tavan jos nu este potrivita pentru un pendul. Totodata, o camera aerisita cu tavan inalt nu este potrivita pentru un pendul mic, fiindca acesta va oferi camerei un aer stilistic disproportionat si nici nu va putea asigura lumina necesara.Baia nu este un mediu propice pentru un pendul, din cauza umiditatii ridicate. Daca totusi doresti sa amplasezi acolo un astfel de corp de iluminat, alege unul cu design adecvat, care permite curatare usoara.
Daca vrei sa asezi un pendul deasupra unei mese, opteaza pentru unul pendul prevazut cu un carlig si fir lung, ce poate fi mutat oricand odata cu masa. Este indicat ca pendulul sa se afle la o inaltime de 75-90 cm de centrul mesei, asigurand astfel o lumina optima. Daca pendulul va fi mai jos, lumina poate fi prea obositoare pentru ochi, iar daca il plasezi prea aproape de tavan, fluxul va fi difuz.
Un pendul-lustra se foloseste in incaperile mari, cum este livingul, pentru ca poate emite mai multi lumeni, datorita posibilitatii de a utiliza simultan mai multe becuri conectate la corpul central.
Daca ai nevoie de un pendul in bucatarie, plaseaza-l cu aproximativ 70-100 cm deasupra spatiului pe care il folosesti cand gatesti, pentru a nu-l atinge involuntar.
Pentru a instala un pendul in vestibul, ia in calcul o distanta de 30-45 cm intre bec si plafon.
3. Accesoriile si materialul
In general, este recomandat sa alegi un pendul cu finisaj similar manerelor de la usi. Cele mai populare modele de pe piata sunt realizate din bronz, crom lustruit, nichel sau fier negru.
Accesorii- poti achizitiona separat abajururi din sticla colorata, mata sau fumurie, abajururi din fibre textile, carton sau mase plastice.
Important este sa alegi materiale de calitate, pe care sa le poti integra usor in decor sau pe care sa le poti schimba rapid, atunci cand vrei sa renovezi.