Traditia spune ca Joia Mare, numita si Joia Patimilor, este ziua in care romancele vopsesc ouale.
Culoarea rosie este insa cea mai folosita deoarece reprezinta sangele lui Iisus Hristos, rastignit pe cruce, pentru mantuirea omenirii. Se spune ca daca ouale sunt inrosite in Joia Mare, nu se strica tot anul. Iata ce alte traditii trebuie sa respecti in Joia Mare.
In folclor exista mai multe legende crestine si traditii pentru Joia Mare, care explica de ce se inrosesc ouale de Paste si de ce ele au devenit simbolul sarbatorii Invierii Domnului.
Citeste si: Paște 2019. Cea mai puternică rugăciune în JOIA MARE. Te ajută în orice problemă!
Citeste si: Reteta pentru Paște: Tort cu cremă de zahăr ars
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Cum se vopsesc corect ouăle de Paşte! Încearcă aceste trucuri incredibile!
In zona rurala exista traditia ca, in dimineata din duminica Pastelui, sa iti speli fata cu apa noua sau apa neinceputa in care se pune un ou rosu, avand credinta ca astfel vor fi tot anul: frumosi si sanatosi ca un ou rosu. Dupa consumarea oualelor, cojile rosii sunt pastrate pentru a fi puse in brazde, la arat, crezandu-se astfel ca pamantul va da rod bun.
In seara acestei zile crestinii merg la Denia celor 12 Evanghelii.
Prin Sudul tarii, fetele fac cate 12 noduri unei ate, punandu-si la fiecare cate o dorinta si dezlegandu-le cand dorinta s-a implinit. Tinerele isi pun ata sub perna seara, crezand ca-si vor visa ursitul. Tot aici se pastreaza obiceiul de a spala picioarele celor din casa (copii) de catre femeile mai in varsta.Ce nu ai voie sa faci in Joia Mare
In traditiile romanilor, Joia Mare se mai numeste Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagra, Joimarita. Pana in aceasta zi, femeile trebuiau sa termine de tors canepa. La cele lenese se spunea ca vine Joimarita sa vada ce-au lucrat. Iar daca le prinde dormind, le va face neputincioase a lucra tot anul. Uneori, o femeie batrana mergea pe la casele cu fete mari si dadea foc canepii netoarse.
In Joia Mare, nu se fac sub nicio forma parastase, iar traditia spune ca in noaptea dinainte de Joia Mare, se deschid mormintele, iar sufletele mortilor se intorc la vechile lor locuinte, unde raman pana in sambata dinainte de Rusalii. In Joia Mare nu este bine sa speli haine sau sa dormi. Sunt zone ale tarii unde se spune ca daca dormi in Joia Mare, vei ramane lenes tot anul.