5 curiozități despre cafea de care nu știai

5 curiozități despre cafea de care nu știai
5 curiozități despre cafea de care nu știai

Există oameni care nu își pot începe ziua fără a se bucura de aroma și de beneficiile unei cești de cafea proaspăt preparate. Oamenii de știință consideră faptul că o ceașcă de cafea consumată zilnic reprezintă un obicei sănătos. Cafeaua de dimineață protejează împotriva diabetului de tip 2, a bolilor de ficat și scade riscul de apariție a insuficienței cardiace. Iată cinci curiozități despre cafea, care vă vor surprinde.

 

Cafeaua a fost descoperita in anul 800 d.H

 

Conform legendei, un cioban din secolul al IX-lea este cel care a observat efectul pe care cofeina îl are asupra caprelor sale, care au devenit mult mai energice după ce au consumat fructul plantei Coffea. Ciobanul a împărtășit constatările sale cu călugării din zonă și împreună au creat o băutură pe bază de boabe de cafea.

Aceștia au observat faptul că, în urma consumului acestei băuturi, au capacitatea de a învinge somnul, pentru a se ruga în timpul nopții. Prin urmare, aceștia au răspândit vestea printre grupurile de călugări etiopieni, ajungându-se astfel la cafeaua pe care o cunoaștem în prezent.

 

Miliarde de cesti de cafea sunt consumate zilnic, la nivel global

Peste 2250 de milioane de cești de cafea sunt consumate zilnic în lume.

 Aceasta este cea de-a doua marfă comercializată în cantități considerabile în lume, după uleiul utilizat în stare brută.  

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Cafeaua este consumată în cantități foarte mari, fiind a doua băutură apreciată la nivel global, după apă. Astfel, industria cafelei valorează peste 100 de miliarde de dolari în întreaga lume.

În trecut, cafeaua era considerată un aliment necesar

Cafeaua se obține din fructele arborelui de cafea. Plantele de cafea cresc în zone tropicale și subtropicale precum cele situate la sud de Ecuator, care sunt considerate ideale pentru creșterea plantelor de cafea. Aproape un an întreg este necesar pentru ca o plantă de cafea să ajungă la maturitate după ce a înflorit. De asemenea, un pom de cafea are nevoie de aproximativ cinci ani pentru a ajunge în stadiul în care poate produce fructe.

Există două soiuri principale de boabe de cafea: verzi și roșii. Boabele roșii au un miros mai plăcut și sunt mai puțin acide. Acestea sunt utilizate pentru a produce o cafea mai puțin concentrată. Cu cât boabele de cafea sunt prăjite mai mult timp,  cu atât sunt acestea considerate mai sănătoase. Cafeaua decofeinizată provine dintr-un proces chimic în care cofeina este scoasă din boabe.

Kopi Luwak este cea mai scumpă cafea din lume

Kopi Luwak este cea mai scumpă cafea din lume. Principalul factor care influențează prețul său ridicat este reprezentat de metoda neobișnuită de producere a acestui produs. Această cafea provine din boabele digerate de un animal indonezian, numit pisica civet. Din acest motiv, Kopi Luwak este cunoscută și sub denumirea de cafea de pisică.

 

Citește și: Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: "Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial- stirilekanald.ro

Desigur, procesul de digerare a boabelor de cafea este, de asemenea, vital pentru obținerea produsului final. Pisicile aleg cele mai bune boabe și produc schimbări în ceea ce privește consistența boabelor în tractul digestiv. Enzimele din sistemul digestiv acționează asupra cafelei, făcând-o mai puțin acidă. Rezultatul obținut este reprezentat de un tip de boabe de cafea foarte aromate, cu un gust deosebit.

Cafeaua instant a fost inventata de chimistul George Washington

Cafeaua instant a fost produsă prima oară în masă în America, în jurul anului 1910, de către George Constant Louis Washington. Acesta a avut succes cu produsul creat, obținând un brevet de invenție pentru acesta. Cu toate acestea, praful de cafea instant a fost perceput de majoritatea persoanelor de la acea vreme o noutate cu un gust “dezagreabil”.

În anul 1938, Nescafe a devenit cel mai popular brand de cafea din lume. Prin uscarea extractului de cafea împreună cu o cantitate egală de carbohidrat solubil, gustul produsului inițial a fost îmbunătățit considerabil. În prezent, uscarea prin îngheț este considerată cel mai bun proces pentru obținerea cafelei, acesta datând din anii '60.

 

Acestea sunt cele mai interesante lucruri de știut despre cafea. Dacă acum ai poftă de o cafea bună, poți încerca cele mai noi blenduri de cafea boabe pentru espresso și cu siguranță vei fi plăcut surprins de această experiență.



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

Cornel Ilie și soția lui sunt în culmea fericirii! Vor deveni părinți pentru a doua oară! Ce sex are bebelușul

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies