Fie prea tari, fie mai mult fierti decat crocanti, cartofii prajiti au nevoie de putin mai multa atentie decat le este acordata, in graba de a gati cea mai rapida garnitura. Afla cum sa faci cei mai buni cartofi prajiti la tine acasa si nu vei mai fi niciodata dezamagit de rezultat.
1 Alege cartofii potriviti
Cartofii potriviti pot fi cei albi, cu un continut scazut de apa. Astfel, vor absorbi mai putin ulei si vor fi mai gustosi. Cu toate acestea, cam toate tipurile general cunoscute pot fi folosite pentru a face cartofi prajiti (cartofii rosii, cartofii maro etc). Foloseste cam 2 cartofi la o persoana si suplimenteaza cantitatea in functie de numarul de persoane.
2 Pregateste-i pentru taiere
Curata bine cartofii, uniform, spala-i cu apa rece si pune-i deoparte.
3 Taie cartofii in acelasi fel
Cand trebuie sa tai cartofii, este important sa alegi o singura forma, pe care sa o folosesti pentru toata cantitatea de cartofi. Prin urmare, nu este recomandat sa tai un cartof pe lungime, altul pe latime, altul de-a curmezisul.
Taie cartoful pe mijloc, pe lungime, astfel incat sa obtii doua jumatati. Apoi fiecare jumatate este taiata tot pe lungime, de inca doua ori.
Fiecare din cele sase bucati de cartof se taie pe lungime in bete lungi, nici prea groase, nici prea subtiri. La final vei avea cartofi taiati uniform, care vor arata bine si se vor praji atat cat trebuie.Citeste si: HOROSCOP CASSANDRA 10-16 IUNIE 2019: Ploua cu daruri pentru o zodie. Cineva are parte de o vacanţă exotică
Ii mai poti da o data prin apa, adaugand de data aceasta si bucati de gheata, pentru a scapa de sucul in exces care poate a aparut in urma taierii.
Apoi cartofii se scurg foarte bine. Daca vrei sa scoti cat mai mult amidon din cartofi trebuie sa-i tii cel putin 30-60 de minute intr-un castron cu apa rece si gheata, la frigider. In acest caz, apa va trebui sa acopere cartofii, pentru a evita innegrirea acestora. Scotand amidonul din cartofi, acestia vor fi mai crocanti la exterior si pufosi in interior.Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
4 Pregateste oala
Foloseste o oala sau o cratita de calitate, in care toarna ulei suficient de mult incat sa acopere cartofii atunci cand ii vei adauga. Asteapta sa se incinga uleiul. Ar trebui sa aiba o temperatura de aproximativ 180 grade Celsius.
n ceea ce priveste tipul de ulei, se foloseste ulei de floarea soarelui, ulei de masline, ulei de arahide etc dar si grasime animala de la vita sau porc.
5 Adauga cartofii
Adauga cartofii pe rand, cu ajutorul unei spatule. Este foarte important sa nu inghesuiesti cartofii in oala. Cu cat au mai multa distanta intre ei cu atat se vor praji mai bine. In cazul in care cantitatea ta de cartofi este prea mare, prajeste-i in serii.
6 Scoate cartofii prajiti
Scoate cartofii din uleiul incins atunci cand au capatat o culoare aurie (dupa 5-10 minute). Pune-i pe prosoape de hartie, pentru a elimina surplusul de ulei inainte de a-i servi.
7 Asezoneaza cartofii
Asezoneaza cartofii prajiti cu sare sau alte condimente: usturoi, chilly, piper negru macinat diverse ierburi aromatice precum patrunjelul sau alte condimente. Nu uita ca trebuie sa servesti cartofii prajiti la cel mult 10 minute dupa ce acestia au fost gatiti.