Mitul puiului de tara – este acesta mai sanatos?

Mitul puiului de tara – este acesta mai sanatos?
Mitul puiului de tara – este acesta mai sanatos?

Cand vine vorba despre ce punem in farfurie, romanii au inceput sa acorde o atentie sporita alimentelor, fructelor, legumelor, dar si carnii de pui pe care aleg sa o prepare.

Discutia in ceea ce priveste puiul de tara sau crescut fara E-uri este interminabila, dat fiind ca multi producatori isi insala clientii, adaugand pe ambalaje etichete precum: “crescut fara E-uri, antibiotice si hormoni de crestere”, “pui de tara” sau “pui fara E-uri”.

Cu siguranta ca produsele din carne de pui din comert provin, in proportie de 99%, din pui crescuti in fermele din fabrici. Totusi exista diferente intre modul in care unii producatori aleg sa creasca puii a caror carne ajunge in galantare.

In plus, diferenta puiului o face si gustul, care este dat, in proportie de 95% de alimentatie, dar si de rasa. Altfel spus, desi sunt multe voci care afirma ca nu exista diferente functionale intre agricultura din vechime si agrobusiness-ul modern, studiile recente arata ca modul in care este crescut puiul influenteaza gustul carnii din farfuriile noastre. Si bucatarii vin cu mentiune, aceea ca puii crescuti ca la tara au un gust mult mai bun.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Spre deosebire de puiul crescut industrial, un pui de tara are o greutate mult mai mare, atunci cand este sacrificat, dat fiind faptul ca acestia se misca in voie, ceea ce duce la cresterea masei musculare. Desi se crede ca puii crescuti ca la tara au tendinta de a manca mai mult, pentru ca ard mai multe calorii, s-a constatat ca pasarile mananca la fel de mult.

Tinand cont de aceste studii, si marile companii avicole au luat masuri si s-au orientat spre ceea ce se numeste “modelul puiului crescut ca la tara”. Astfel, unii pui crescuti in adaposturile artificiale sa aiba un nivel vizibil mai ridicat de grasimi polinesaturate omega-3, decat puii crescuti in curti, la tara, dat fiind ca producatorii  au inceput sa planteze trifoi, nu doar iarba, iar acesta este sursa nutrientilor suplimentari.

Nutritionistii precizeaza ca 100 de grame de piept de pui crescut ca la tara contine circa 20 de grame de proteine. Pentru a va face o idee, specialistii vin si cu o remarca: o persoana de 95 de kilograme are nevoie, zilnic, de 190 de grame de proteine.

La fel se intampla si in cazul sportivilor, care isi iau proteinele in special din carnea de pui, dar si din alimente precum albusul de ou, pestele, iaurtul sau carnea de curcan.



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, La pas prin ”inima” Bucovinei, Câmpulung Moldovenesc

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies