Cât de sănătos este superalimentul matcha? Nutriționistul lui Al Pacino dezvăluie ce e bun și ce e rău!

Cât de sănătos este superalimentul matcha? Nutriționistul lui Al Pacino dezvăluie ce e bun și ce e rău!
Cât de sănătos este superalimentul matcha? Nutriționistul lui Al Pacino dezvăluie ce e bun și ce e rău!

Ce este matcha și cât de bun este.

Cunoscut drept un superaliment, unul dintre beneficiile majore ale consumului de ceai matcha este acela că oferă o doză extrem de generoasă de antioxidanți la fiecare înghițitură. Trebuie consumat însă cu grijă, întrucât are contraindicații și poate veni la pachet cu efecte secundare. Nutriționistul Gianluca Mech ne dezvăluie tot ce trebuie să știm despre avantajele și dezavantajele consumului de ceai matcha.

Citeste si: Lidia Fecioru, remediul uluitor pentru întărirea imunității: „Cu 30 de minute înainte de micul dejun...”

Acum 5000 de ani, matcha era considerată o simplă frunză. În prezent, însă, a devenit un stil de viață pentru mulți oameni.

“Ceaiul Matcha este o sursă bogată în polifenoli, catechine, clorofilă, L-teanină și teofilină. 1 gram de ceai matcha conține: 0.5 g proteine, vitamina A, vitamina B, vitamina C, vitamina E, vitamina K, 0.2 mg de fier și urme de alte minerale”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Specialistul în nutriție ne dezvălui câteva dintre cele mai importante beneficii pe care consumul de ceai matcha le poate avea pentru starea noastră generală de sănătate:

1. Are efect antioxidant

Clasa de antioxidanți conținuți de matcha sunt catechinele (de asemenea, prezente în vin și cacao), care sunt un grup de flavonoide interesante pentru proprietățile lor antineoplastice: galatul de epigalocatechină (EGCG), de fapt, este o moleculă cu importante proprietăți anticancerigene.

2. Reglează metabolismului

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Galatul de epigalocatechină are ca rezultat termogeneza, ajutând astfel la pierderea în greutate.

3. Îmbunătățește funcțiile cognitive

Îmbunătățește memoria și concentrarea datorită conținutului de teanină, un aminoacid care acționează asupra neurotransmițătorilor și care este capabil să reducă stresul mental și fizic, producând totodată și o senzație de relaxare și îmbunătățind sfera cognitivă (dacă este consumată în combinație cu cafeină).

4. Întărește sistemul imunitar

Prezența antioxidanților și a polifenolilor ajută la întărirea sistemului imunitar. Catechinele au o puternică capacitate antibiotică și antibacteriană. Sistemul imunitar este susținut și de conținutul de potasiu, vitamina A și C, fier, proteine și calciu, vitamina B1 și B2 și beta-caroten.

Cât de sănătos este superalimentul matcha? Ajută la sănătatea sistemului cardiovascular 

5. Reglează nivelul de zahăr din sânge
Unele studii arată rolul important al ceaiului matcha în lupta împotriva diabetului de tip 2, îmbunătățind sensibilitatea la insulină și toleranța la glucoză.

6. Ajută la sănătatea sistemului cardiovascular
Galatul de epigalocatechină menține nivelul scăzut al colesterolului din sânge și reduce acumularea lipidelor în endoteliul vaselor.

Citeste si: Cum îți influențează Luna visele, potrivit astroloagei Cristina Demetrescu

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

7. Previne îmbătrânirea tenului
Cantitatea mare de catechine (70 mg/ gr de ceai) este un remediu excelent anti-îmbătrânire, drenare și detoxifiere. De asemenea, ajută la prevenirea arsurilor solare și protejarea pielii de deteriorarea cauzată de razele ultraviolete.

Contraindicații

Consumul de matcha poate avea însă și efecte secundare. Vine la pachet cu o serie de contraindicații și e foarte important să nu fie consumat în exces.

Cât de sănătos este superalimentul matcha? "Nu este recomandat în timpul sarcinii și alăptării"

“Consumul de ceai matcha poate provoca bătăi rapide ale inimii, vărsături, confuzie, dureri de cap, greață și diaree. De asemenea, acesta poate interfera cu diverse medicamente, fitoterapice sau produse pe bază de vitamine. Din acest motiv este bine să cereți sfatul medicului dumneavoastră înainte de a introduce matcha în stilul vostru de viață. Doza recomandată este de 1 sau 2 căni pe zi, iar ceaiul matcha nu este recomandat în timpul sarcinii și alăptării”, explică Gianluca Mech.

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciati nutritionisti, la nivel international, sfaturile sale fiind urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson, Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.

Gianluca a lansat anul trecut doua campanii importante impotriva obezitatii, care trag un semnal de alarma in ceea ce priveste inmultirea cazurilor in randul copiilor si al adolescentilor. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansata alaturi de Ivana Trump, iar in Europa alaturi de Ducesa de York, Sarah Ferguson.



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Prăjitură cu banane şi cocos. E gata în 15 minute, fără coacere

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies