Somnul de calitate este extrem de important pentru starea noastră generală de sănătate, deoarece reduce riscul apariției anumitor boli cronice, stimulează sistemul imunitar și menține creierul și digestia sănătoase.
În general, sunt recomandate cam 7-9 ore de somn neîntrerupt pe noapte, dar, în zilele noastre sunt mulți oameni care se confruntă cu insomnii și alte probleme legate de somn. Există multe strategii pentru un somn bun, inclusiv aceea de a face anumite modificări în dieta de zi cu zi. Asta deoarece există alimente cu proprietăți ce favorizează somnul!
Citeste si: Te ajută ceaiurile să slăbeşti? Nutriţionistul răspunde la întrebarea de pe buzele tuturor!
“Alimentele pe care le consumăm și substanțele nutritive pe care acestea le conțin, interferează (mai mult sau mai puțin) cu producția hormonală și reglarea endocrinei. Din punct de vedere biochimic, s-a demonstrat pe scară largă că unele molecule nutritive determină secreția mediatorilor care favorizează somnul: melatonina și serotonina. De fapt, alimentele pro-hipnice (care ajută somnul) aduc molecule precursoare și favorizează sinteza melatoninei și serotoninei”, explică nutriționistul Gianluca Mech.
Ce să mâncăm seara pentru a dormi mai bine?
Mai mult decât atât, specialistul în nutriție ne spune și ce anume ar trebui să mâncăm atunci când vrem să ne rezolvăm anumite probleme legate de somn:
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Secretul care te ajută să îţi reglezi colesterolul. Sigur nu ştiai asta până acum!
-Alimente care conțin triptofan, un aminoacid esențial ce stimulează producerea de melatonină și serotonină. Este conținut în lapte și brânză, carne și pește, grâu integral, ouă, leguminoase, alune, alune, migdale, banane, avocado, ananas, spanac;
-Alimente care conțin carbohidrați complecsi, macronutrienți polimerici care îndeamnă pancreasul să producă insulină, un hormon ce favorizează disponibilitatea triptofanului. Carbohidrații complecși sunt conținuți în principal în cereale și derivați, cartofi și castane;
-Alimentele care conțin tiamină (vitamina B1, conținută în principal în cereale și leguminoase) și piridoxină (vitamina B6, aproape omniprezentă) drept componente esențiale pentru biosinteza serotoninei.
Vă rugăm să rețineți că carbohidrații simpli au un efect negativ asupra biodisponibilității piridoxinei!”, ne recomandă Gianluca Mech.
Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciati nutritionisti, la nivel international, sfaturile sale fiind urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson, Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.
Citeste si: Ce să mănânci ca să îți crească fertilitatea? Alimente recomandate de nutriţionist!