Coliva este un preparat învăluit în tradiții și obiceiuri, specific culturilor din zona balcanică, de populație ortodoxă.
Deși cu toții știm ce este coliva și, teoretic, când se consumă, este foarte important să fim conștienți de tradițiile și obiceiurile din jurul acestui preparat. Coliva se prepară din grâu fiert (arpacaș) și se îndulcește cu miere sau zahăr, încă din timpuri străvechi. Coliva simbolizează trupul mortului și este făcută din grâu pentru că este ingredientul principal din pâine și se consideră că asta a mâncat răposatul de-a lungul vieții.
Citeste si: Cum se face laptele de pasăre? Este cea mai bună prăjitură din lume!
Coliva se prepară pentru parastasuri și intră în obiceiul de pomenire a morților. Cu toate ocaziile religioase, se face coliva din arpacaș de grâu pentru a fi sfințită la biserică, alături de o sticlă de vin.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Astăzi, coliva poate fi preparată în continuare din grau fiert, însă motivul pentru care se folosește arpacaș, este că scurtează timpul de fierbere.
Cum se prepară rețeta de colivă din arpacaș de grâu?
Ca ingrediente, vom avea nevoie de 500 grame arpacaș, doi litri de apă, 350 grame nucă pisată, 300 grame zahăr tos, 50 grame zahăr vanilinat/vanilat, o linguriță de sare, două de scorțișoară, coaja rasă de la o lămâie bio, 30 ml esență de vanilie, 30 ml esență de rom, cacao și diferite bomboane pentru decor.
Citeste si: Gulaș unguresc. Rețeta din secuime care te va cuceri
Coliva se prepară astfel: după ce clătim bine arpacașul, de nouă ori, într-o sită, îl vom pune la fiert în apă rece (atenție, e foarte important!), la foc mediu spre mare. După ce arpacașul începe să fiarbă, acesta va forma o spumă pe care e important să o aruncăm, și vom da focul la intensitate mică.
Când se răcește coliva, adăugăm nuca și frământăm cu mâinile pentru a se uniformiza.
Când o punem pe platou, vom nivela toate zonele cu mâna, sau cu ajutorul unui vas circular, iar pentru decor, vom folosi nucă măcinată fin și alte tipuri de bomboane.Citeste si: Rețetă de plăcintă cu mere ca la bunica acasă