Rețetă de plăcintă cu brânză dulce. Acest desert este unul preferat de poporul nostru, atât pentru gust, cât și pentru amintirile din copilărie pe care le trezește.
Plăcinta cu brânză dulce este un desert foarte îndrăgit de poporul nostru, nu doar pentru că are un gust uimitor, ci și pentru că majoritatea dintre noi, asociem perioada copilăriei cu plăcinta cu brânză dulce de vaci cu stafide. Plăcinta este un preparat de patiserie, la care se folosesc foi de aluat umplute cu brânză dulce de vaci și stafide, mere sau alte ingrediente, în funcție de preferințe.
Rețetă de plăcintă cu brânză dulce ca la mama acasă. Etimologia cuvântului „plăcintă” provine din limba latină, de la „placenta”, care are sensul de prăjitură, turtă sau plăcintă.
România este țara în care foarte multe dintre legendele despre plăcintă își au rădăcina. Astfel, putem menționa Legenda lui Lazăr, un băiețel care a murit de poftă, după ce mama sa a refuzat să îi gătească plăcintă. De atunci, datina spune că de Sâmbăta Floriilor, femeile vor face plăcintă pe care o vor da de pomană către cei săraci. Totodată, în Bucovina, de Paște, în afară de Pască se vor găti plăcinte învârtite, fiind o tradiție străveche.
Cum prepari plăcinta cu brânză dulce de vaci și stafide
Rețeta de plăcintă cu brânză dulce ca la mama acasă este foarte ușor de preparat și, mai mult decât atât, foarte ieftin. Această rețetă se potrivește și pentru alte plăcinte, cum ar fi cea cu mere- un alt desert tradițional. Plăcinta cu brânză dulce de vaci și stafide este un desert apărut în vechi timpuri, căruia i s-au adus modificări de-a lungul timpului și a ajuns la cum îl știm noi, încă de când eram copii.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Rețetă de plăcintă cu brânză dulce ca la mama acasă. Pentru aluatul de plăcintă, avem nevoie de 450 de grame de făină pentru prăjituri/cozonaci, 80-90 grame de făină pentru pâine, 14 linguri de ulei, două ouă, 10 grame de drojdie proaspătă. O lingură de zahăr, una de lapte, 50-60 mililitri de iaurt (putem folosi și sana, kefir sau lapte bătut) și un praf de sare.
Mod de preparare plăcintă cu brânză dulce de vaci cu stafide. Pentru umplutură, vom avea nevoie de 800 de grame brânză de vaci fără zer, 3 ouă mari, două linguri de griș, 150 grame de stafide, zahăr în funcție de gust, eu recomand cam 200 g, o lingură de esența de vanilie, coaja rasa de la o lămâie medie, un praf de scorțișoară (cât iei în vârful degetelor), un gălbenuș, zahăr pudră pentru decorat.
Citeste si: Varză murată călită. Cea mai gustoasă rețetă. Ingredientul secret care îi dă toată savoarea
Plăcinta cu brânză dulce ca la mama acasă, se face astfel: amestecăm drojdia cu zahărul și laptele călduț. Apoi, vom combina sarea cu făina pentru prăjituri, șapte linguri de ulei, două ouă întregi și incorporăm și amestecul de drojdie zahăr și lapte. Amestecăm bine și adăugăm, treptat, iaurtul (sau înlocuitorul menționat anterior) până când aluatul de la plăcinta noastră cu brânză de vaci și stafide va fi omogen și elastic. După ce am presărat puțină făină pentru pâine pe spațiul de lucru, și îl întinddem. Apoi, vom amesteca făina pentru pâine cu uleiul rămas, până se face ca o pastă. Ungem această pastă pe aluatul întins, pe care îl rulăm ulterior, îl acoperim cu folie alimentară și îl lăsăm 10 minute la temperatura bucătăriei.
Cât lăsăm aluatul să se odihnească, pregătim umplutura pentru plăcinta cu brânză dulce ca la mama acasă. Amestecăm toate ingredientele pentru plăcintă explicate anterior și, le lăsăm la o parte. Întindem din ruloul de aluat două foi de dimensiunea tăvii, iar după ce mutăm prima foaie în tava de copt, peste hârtia de copt, punem umplutura și acoperim cu cea de-a doua foaie.
Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 200 de grade Celsius, iar după ce ungem plăcinta cu două gălbenușuri de ou, o punem la cuptor. După 8 minute reducem focul la 180 de grade Celsius, iar în maximum 40 de minute, plăcinta noastră va fi gata. Imediat ce scoatem tava din cuptor, vom acoperi plăcinta cu un prosop și o lăsăm preț de jumătate de oră până să o tăiem.
Rețeta de plăcintă cu brânză dulce ca la mama acasă este foarte ușor de preparat și deopotrivă, foarte gustoasă și îndrăgită, așa că sigur nu veți da greș dacă urmați îndeaproape această rețetă!