8 Martie. Ziua Femeii este sărbătorită pe data de 8 Martie și reprezintă prăznuirea realizărilor femeilor de pe toate planurile.
Ziua Femeii este sărbătorită pe data de 8 Martie și reprezintă prăznuirea realizărilor femeilor de pe toate planurile, precum și pentru a combate discriminarea și violența împotriva femeilor la nivel global. Pe data de 8 Martie, femeile sunt sărbătorite pe întreg mapamondul și sunt recunoscute pentru realizările lor, indiferent de diferențele culturale, politice, economice sau etnice.
Citeste si: Mucenici. Cu ce ocazie se fac mucenicii? Cea mai bună și ușoară rețetă de mucenici pentru 9 martie
8 Martie. Mai mult decât atât, pe data de 8 Martie se sărbătoresc atât femeile, cât și domnișoarele, chiar dacă în unele culturi se consideră că această data marchează Ziua Mamei. Ziua Femeii a fost adoptată în anul 1977, printr-o Rezoluție a Adunării Generale Onu și a fost sărbătorită pentru prima dată în istorie, în anul 1975, pe data de 8 Martie, deoarece acel an a fost consideral „Anul internațional al femeii”.
Ziua femeii. Cum a pornit Ziua Femeii?
Ziua femeii. Nu mulți știu că Ziua mamei se serbează încă din Antichitate, pe când Grecii o serbau în fiecare primăvară pe Rhea, mama tuturor zeilor. După Revoluția din 1989, în România, noțiunea de ziua mamei este înlocuită cu ziua femeii.
De asemenea, luna martie este prima lună a primăverii, anotimpul în care natura renaște și revine la viață, în care soarele își îndreaptă razele către noi, pentru a ajuta la învierea tuturor plantelor și organismelor aflate în stare latentă pe toată perioada chinuitoarei ierni.
Astfel, se poate spune că dacă prima lună a primăverii marchează un nou început, și organizarea zilei femeii pe 8 Martie, la începutul primăerii, relevă toate eforturile făcute de femei, toate inovațiile, ideile și acțiunile conduse de acestea.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Tot ce trebuie să știi despre Ziua Femeii
Ziua Femeii. Data de 8 martie are o însemnătate specială încă din anul 1977, atunci când a fost recunoscută pentru prima oară la nivel global, pe data de 8 a primei luni de primăvară. Această sărbătoare este una de importanță sporită, deoarece pe plan internațional reprezintă Ziua Femeilor Militante, a femeilor care au contribit la egalitatea între sexe, la dreptul de vot pe care femeile îl au astăzi, dreptul la proprietate, la educație, la divorț și chiar la contracepție.
Citeste si: Tort de post rețetă: Cel mai delicios desert pentru zilele de naștere
Ziua Femeii. 8 Martie în România în perioadele comunistă și postdecembristă
Până în anul 1989, pe plaiurile mioritice 8 Martie marca Ziua Mamei, ocazie cu care se organizau spectacole dedicate mamelor în toate orașele țării. Deși cei mici au păstrat această tradiție, care până la urmă poate fi considerată un simbol național, odată cu căderea blocului comunist, România a început să serbeze Ziua Femeii de pretutindeni, fie că este doamnă, domnișoară, mamă sau nu. În România, există și sărbătorirea Zilei Mamei, în prima duminică a lunii Mai, chiar dacă nu multe persoane cunosc acest fapt.
Această dată calendaristică a fost declarată sărbătoare publică în anul 2010.În data de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită (în unele țări fiind declarată prin lege zi liberă) în următoarele state: Albania, Algeria, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croaţia, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazajstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia. În China, femeile au după-amiaza liberă de 8 martie.
8 Martie. Ce cadouri oferim de Ziua Femeii?
Ei bine, în România încă păstrăm anumite obiceiuri din perioada comunistă, iar cu ocazia acestei sărbători dedicată femeilor, copiii le fac mici cadouri mamelor, bunicilor, învățătoarelor sau profesoarelor. Foarte multe grădinițe încă au astfel de programe, și pentru data de 8 Martie, cei mici pregătesc mamelor, mai ales, felicitări, brățări făcute chiar de ei, desene sau mărțișoare (care sunt simbolul lunii Martie).
Citeste si: Cele mai frumoase mesaje de 8 Martie, pentru femeile din viața ta!