Măsurile de relaxare se vor lua treptat, motiv pentru care cafenelele și restaurantele se deschid începând cu o dată mai târzie, conform unu set de reguli.
Românii așteaptă cu nerăbdare deschiderea teraselor, a cafenelelor, barurilor și restaurantelor, însă acest lucru nu se va întâmpla neapărat începând cu data de 15 mai. Înalții statului au explicat că, în ceea ce privește industria HORECA, măsurile vor fi adoptate și relaxate treptat, într-o perioadă mai lungă de timp.
Citeste si: Al doilea val al epidemiei de coronavirus, mai repede decat ne-am fi asteptat. Declaratiile lui Nelu Tataru
Aceste afaceri vor avea un set clar de reguli pe care va fi necesar să le respecte, pentru protecția angajaților și a clienților. Cum data de 15 mai reprezintă o mare speanță în viețile tuturor românilor, foarte multe persoane din Industria Ospitalității, patroni sau angajați, își doresc reluarea acestor afaceri, pentru că situația financiară,în cazul lor, devine din ce în ce mai rea.
Astfel, Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România a propus deschiderea treptată a restaurantelor, barurilor, cafenelelor etc., începând cu data de 15 mai. Acest proces ar cuprinde trei etape, iar dacă posibilitatea de redeschidere a teraselor este cea mai mare, în cazul restaurantelor, barurilor și cafenelelor s-ar putea să mai avem de așteptat.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Când se deschid cafenelele și restaurantele- etape
Prima etapă- 15 mai
Pe 15 mai vor fi deschise terasele, find primele afaceri din Industria Ospitalității care vor putea primi clienți, însă cu obligativitatea de a respecta și îndeplini anumite condiți: distanța dintre mese trebuie să fie de doi metri, mesele vor fi de maximum opt persoane, iar nu mai mult de 200 de clienți vor avea voie să fie pe terasă, în același timp.
”Angajaţii vor purta mască, mănuşi, li se va lua temperatura la intrarea în tură, locaţiile vor fi dotate cu dozatoare de gel dezinfectant, iar spaţiile de lucru vor fi atent igienizate”.Citeste si: Klaus Iohannis, o nouă şedinţă privind măsurile de gestionare a pandemiei
În cazul unităților de tip „take away”, condițiile sunt puțin mai simpliste și anume, trebuie să respecte distanțarea socială- 1.5
A doua etapă- 1 iunie
Restaurantele, barurile, cafenelele şi autoservirile ”nu vor putea primi mai multe de 50% din capacitatea legală pentru a păstra aceleaşi condiţii de distanţare socială (2 metri între mese, maximum 8 persoane la masă)”. „Angajaţii vor purta mască, mănuşi, vor fi consultaţi medical înainte de intrarea în tură, iar locaţiile vor fi dotate cu dozatoare de gel dezinfectant”.
Etapa a treia- 15 iunie
Restaurantele, cafenelele, barurile, unităţile de autoservire, terasele, unităţile de tip „take away” vor primi clienţi ”respectând în continuare regulile de distanţare socială şi măsurile sanitare obligatorii pentru angajaţi (respectiv purtarea de mască şi mănuşi)”. Reprezentanţii susţin că ”oricând se poate reveni la situaţia dinainte de 15 mai, cu interzicerea funcţionării, în funcţie de situaţia îmbolnăvirilor şi deceselor din România”
Citeste si: Cand se termina pandemia de coronavirus in Romania. Anuntul oficial al lui Raed Arafat