Masca de protecţie, efecte negative şi secundare asupra tenului. Masca de protecţie poate fi un adevărat duşman al tenului. Ce greşeli nu trebuie să facem când o purtăm?
Masca de protecţie, efecte negative şi secundare asupra tenului. Odată cu debutul pandemiei Covid-19, trăim vremuri istorice, cu multiple provocări pe plan social, personal și profesional. Schimbarea rutinei zilnice aduce modificări psihice și fizice. Medicul dermatolog Dr. Ana Maria Drăgăniță, specialistul kfetele.ro, Medic specialist certificat UEMS-EBDV in Dermatovenerologie, a dezvăluit ce efecte negative are purtarea îndelungată a măștii de protecție.
Distanțarea socială, igiena corespunzătoare a mâinilor și purtarea măștii sunt printre metodele de prevenire a răspândirii infecției cu noul tip de coronavirus, SARS-COV2.
Un duşman al tenului: Masca de protecţie, efecte secundare şi negative
Astfel purtarea măștii pe față timp de mai multe ore pe zi poate produce iritația tenului și agrava afecțiunile preexistente, cum ar fi acnee, rozacee, dermatită seboreică sau diferite tipuri de eczeme.
Complicațiile pielii în timpul pandemiei Covid-19 sunt cauzate în principal de umiditatea crescută creată de purtarea prelungită a măștii, de fricțiune, de afectarea stratului superficial al pielii (epidermul) și de dermatitele de contact. Cele mai frecvente semne sunt eritemul (roșeața pielii), eroziunile și descuamarea, asociate cu senzația de mâncărime, arsură sau înțepătură. Pacienții cu afecțiuni dermatologice sunt mult mai predispuși la dezvoltarea acestor complicații, comparativ cu persoanele sănătoase.
Citeste si: Ce amendă luăm dacă nu purtăm masca de protecție! Poliția Română a făcut anunțul
Cum trebuie să ne hidratăm tenul atunci când purtăm masca de protecţie?
Există un principiu general valabil în dermatologie, indiferent de tipul de ten: O piele hidratată este o piele sănătoasă! Hidratarea reface bariera de protecție a pielii și contribuie la scăderea inflamației și creșterea senzației de confort de la nivelul tenului.
În timp ce o piele hidratată excesiv poate determina iritație prin fricțiune la contactul cu masca de protecţie, la fel și o piele foarte uscată poate cauza o inflamație importantă, prin apariția de descuamări și fisuri.
Masca de protecţia poate favoriza dezvoltarea de infecţii cutanate
La nivelul pielii există peste 2 milioane de glande sebacee, localizate la nivelul dermului (stratul mijlociu al pielii).
Folosirea îndelungată a măștii, asociată cu respirația, transpirația și secreția de sebum creează la nivelul pielii un climat cu o temperatură și o umiditate crescută, un mediu favorabil pentru dezvoltarea infecțiilor cutanate, dar și accentuarea eritemului (roșeții) la nivelul pielii pentru pacienții cu rozacee. Uneori iritațiile pot fi provocate de presiunea crescută dată de masca de protecţie la nivelul porilor, cauzând foliculită( inflamația și infecția folicului pilos).
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Dermatita de contact şi masca de protecţie
Dermatita de contact, care se manifestă prin roșeață și mâncărime, este determinată de unul din componentele măștii de protecție (formaldehidă, metal, cauciuc etc.) și este mai frecvent întâlnită la persoanele care au în antecedente și alte tipuri de alergii (urticarie, rinită alergică sau conjunctivită alergică).
Citeste si: Avertisment pentru părinți. Copiii până în doi ani nu ar trebui să poarte mască
Nevoile pielii diferă de la o persoană la alta, în funcție de factorii genetici, stilul de viață (alimentație, modul de îngrijire a pielii, fumat, hobby-uri) și afecțiunile preexistente.
Cum putem limita efectele negative atunci când purtăm mască de protecţie?
În contextul pandemiei Covid-19, pielea necesită mai mult ca oricând o atenție sporită și o protecție suplimentară, obținute printr-o igienă corectă și o îngrijire specifică fiecărui tip de ten:
-
În cazul în care optați pentru purtarea măștilor din material textil, evitați folosirea materialelor sintetice (poliester, nylon) și alegeți materiale naturale, lejere, care permit pielii să respire, cum este bumbacul 100%
-
Măștile din material textil se recomandă să fie spălate în mod constant, deoarece folosite mult timp pot absorbi uleiurile naturale de la nivelul pielii, contribuind astfel la uscarea și creșterea inflamației pielii
-
Se evită folosirea balsamurilor de rufe atunci când spălăm o mască de protecţie
-
Fața se spală înainte și după folosirea măștii, cu geluri de curățare blânde, adaptate tipului de piele
-
Se evită săpunurile, exfoliantele și produsele ce conțin alcool sau parfum, deoarece contribuie la uscarea suplimentară a pielii și la apariția posibilelor reacții alergice
-
Fața se șterge prin tamponare, nu prin frecare după ce am folosit o mască de protecţie
-
După spălare, se utilizează crema hidratantă în cantități moderate și cu aproximativ 30 minute înainte de punerea măștii pe față.
-
Pentru persoanele cu tenul gras este indicată folosirea unui produs hidratant cu o textură lejeră, non-comedogenic și oil-free, pentru a evita acoperirea porilor și implicit, agravarea leziunilor de acnee
-
Pentru cei cu tenul sensibil ajută aplicarea unei creme hidratante pe bază de ceramide, squaleni, niacinamida (vitamina B3) sau acid hialuronic, care creează o barieră de protecție la nivelul pielii
-
Dacă purtăm mască de protecţie se recomandă evitarea machiajului sau cel mult, folosirea minimă a acestuia, cu produse fluide, water-based, urmată ulterior de o demachiere riguroasă și spălare
-
Pacienții, care sunt în tratamente pentru diverse afecțiuni dermatologice ale feței, continuă tratamentul recomandat de medicul dermatolog
-
Nu se folosesc produse ce conțin corticoizi la nivelul feței, cu excepția situației când au fost prescrise de medic
- Dacă leziunile sau inflamația de la nivelul pielii se accentuează considerabil, atunci se recomandă să consultați un medic dermatolog
Medic specialist certificat UEMS-EBDV in Dermatovenerologie.