Medicul Mihai Craiu, despre lipsa somnului. Ce se întâmplă atunci când nu avem parte de suficient somn, iată cum afectează întregul organism.
Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat, într-o postare pe rețelele de socializare, cât de important este somnul și cât de grave sunt consecințele lipsei complete a acestuia.
„Este cunoscut faptul că absența somnului are efecte grave asupra sănătății. De acum mai mult de un secol datează experimentele de privare a somnului la animal. Este de notorietate (și de o cruzime ieșită din comun, pentru standardul știintific al zilelor noastre) experimentul cu cei 10 caței care au fost forțați să se miște 24 ore din 24.
Aceștia au fost urmăriți până au murit de oboseală, începand din ziua a cincea. Lipsa somnului ucide mai rapid decât lipsa alimentației. Au dovedit-o numeroase studii ulterioare”, a precizat dr. Craiu în postarea făcută pe pagina sa de Facebook.
Cum afectează lipsa somnului creierul, potrivit unui studiu
Apoi, medicul a explicat cum lipsa somnului afectează în mod iremediabil creierul prin intermediul unui porcedeu ce are loc la nivelul tubului digestiv.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Ce facem ca să nu aducem coronavirusul în casă. Sfaturile medicului Mihai Craiu
Acesta ne prezintă modul cum s-a ajuns la concluzia actuală că lipsa somnului ucide creierul, printr-un proces care are loc în tubul digestiv. Înțelepciunea populară face legătura dintre stomac și suflet/afecțiune. Dragostea trece prin stomac. Se pare că mai multe trec pe acolo.
Studiul din Cell, efectuat pe musculițe de fructe, a arătat că lipsa somnului duce la deces, dupa circa 10 zile. Viața normală a unei astfel de musculițe este de circa 110 zile.
Deci lipsa somnului scurtează viața drastic. Cum? Ce se întâmplă? În tubul digestiv al acestor musculițe apare o cantitate crescută de specii reactive de oxigen (ROS= Reactive Oxygen Species) în timpul privării de somn. Acumularea are loc progresiv, până când se ajunge la nivelul mortal.Există numeroase dovezi ca ROS, in cantități foarte mari, au proprietăți nocive, producând stres oxidativ, cu efecte distructive asupra ADN-ului, lipidelor și proteinelor organismului. Dar cine sunt ROS? Ele sunt un produs final al proceselor oxidative ce stau la baza tuturor proceselor metabolice și respiratorii.
În grupul ROS intră anionul superoxid (O2−), peroxidul de hidrogen (H2O2) și radicalii hidroxil (OH·). În cantitați mici, adică normale, ROS participă la procesele de semnalizare celulară.
Medicul Mihai Craiu, apel pentru părinții care își lasă copiii nesupravegheați
Medicul a făcut apoi un apel pentru părinți să fie atenți la nevoia de somn a copiilor: „Aveți grijă la somn – nu lasați școlarii/tinerii toată noaptea la calculator! Lipsa de somn dăunează grav sănătații!”, a mai spus cunoscutul medic pediatru.