Fertilitatea la menopauză: 4 mituri

Fertilitatea la menopauză: 4 mituri
Fertilitatea la menopauză: 4 mituri

Menopauza reprezintă o perioadă normală în viața oricărei femei, fiind definită de încetarea funcției ovariene, ovulatorii și de secreție a hormonilor sexuali feminini. Vârsta normală de debut este cea de 40 de ani, dar poate fi și mai devreme, atunci când vorbim despre menopauza prematură.

Menopauza presupune absența menstrelor timp de 1 an și este asociată, deseori, și cu infertilitatea, întrucât femeile nu mai pot concepe copii pe cale naturală.

Dacă ai peste 35-40 de ani, ai menstre neregulate sau dureroase și probleme cunoscute de fertilitate, este recomandat să discuți, întotdeauna, cu medicul.

Totuși, există și câteva mituri în legătură cu fertilitatea la menopauză, pe care o să le dezbatem în articolul următor.

Femeile nu pot fi fertile la menopauză

Prima întrebare pe care și-o adresează femeile are legătură cu folosirea de pastile contraceptive, în premenopauză. Trebuie să știi că fertilitatea nu se oprește imediat după instalarea premenopauzei, de aceea nu sunt indicate contactele sexuale neprotejate, dacă nu se

dorește sarcina.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Consultă medicul ginecolog care îți poate da cele mai bune sfaturi în legătură cu stoparea sau continuarea tratamentului cu anticoncepționale. Dacă nu poți ajunge la un consult de îndată ce te confrunți cu primele semne ale menopauzei, este recomandat să continui folosirea metodelor contraceptive, pentru a nu avea o sarcină nedorită.

Astfel, este încă posibil să fii fertilă în timpul menopauzei, în funcție de organism și de moștenirea genetică.

Stresul afectează fertilitatea la menopauză

Aproape că nu există cupluri care să nu se confrunte cu perioade stresante, mai ales dacă își doresc un copil atunci când au trecut de vârsta de 35-40 de ani. Deși infertilitatea reprezintă un subiect neplăcut, pentru ambele sexe, este puțin probabil ca stresul să fie o cauză a acesteia.

Din punct de vedere științific, nu s-a descoperit o legătură clară între stres și infertilitate la menopauză. În plus, ultimul lucru pe care o femeie își dorește să îl audă este „Ești prea stresată, doar relaxează-te și se va întâmpla”.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Infertilitatea afectează doar femeile

Chiar dacă fertilitatea femeii scade odată cu înaintarea în vârstă sau intrarea la menopauză, infertilitatea afectează, în egală măsură, și bărbații. Cauzele infertilității masculine sunt diverse:

  • Probleme genetice
  • Dereglări hormonale
  • Calitatea spermei
  • Inflamații 
  • Probleme de ejaculare

Stilul de viață nu influențează fertilitatea

Dacă îți dorești un copil în perioada premenopauzei, trebuie să știi că stilul de viață îți poate îmbunătăți șansele. Un stil de viață nesănătos nu va face decât să scadă șansele, de aceea, acordă atenție următoarelor schimbări:

  • Menține o greutate normală și mănâncă sănătos! Femeile cu o greutate sub și peste medie prezintă un risc sporit de tulburări hormonale la ovulație. Fă mișcare, fie că îți place să alergi în parc, să te plimbi pe jos cel puțin 30 de minute pe zi sau să faci exerciții acasă.
  • Renunță și la fumat, care are un efect negativ dovedit asupra fertilității și a sănătății fătului.
  • Evită consumul de alcool, care poate duce la scăderea fertilității.
  • Încearcă să nu treci prin emoții extreme și să-ți menții o condiție optimă din punct de vedere mental.
  • Limitează și consumul de cofeină, la cel puțin una sau două cești pe zi, astfel încât să nu-ți afecteze capacitatea de a concepe un copil, în mod natural.

Cauzele infertilității pot fi tulburări temporare care se pot trata prin medicamentație sau efecte ale instalării menopauzei. Pentru cele mai multe dintre cupluri, cauzele infertilității sunt mult mai complexe și necesită tratamente ample.



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies