Gutuile se numără printre cele mai delicioase fructe ale toamnei. Trebuie să știți însă când să le culegeți și mai ales, cum să le depozitați, pentru a nu se strica repede.
Toamna a venit și odată cu ea, a început oficial și sezonul delicioaselor fructe care se coc în acest anotimp. Printre acestea se numără și gutuile, care pe lângă faptul că sunt gustoase, aduc și o mulțime de beneficii organismului.
Gutuile se culeg doar când sunt foarte coapte
Citeste si: Cele mai delicioase rețete de budincă de chia. Poți folosi lapte de cocos sau de migdale
Citeste si: 4 feluri de mâncăruri sănătoase pe care să le faci din soia. Sunt nelipsite în timpul postului
Pentru a vă putea bucura de toate substanțele nutritive ale gutuilor, trebuie să le culegeți doar atunci când sunt coapte. Nu vă grăbiți să le culegeți din copac dacă sezonul rece vine mai repede. Aceste fructe sunt apărate de puful care se află pe ele.
Gutuile sunt coapte doar atunci când puful se dă ușor jos cu mâna de pe fruct. Coaja gutuii trebuie să rămână lucioasă. Atunci când culegeți gutuia din pom, trebuie să fiți atenți și la ramuri. Nu rupeți vârful crengilor, pentru că riscați ca anul următor, pomul să nu mai facă fructe.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
După ce le-ați cules, gutuile trebuie păstrate într-un loc răcoros. Dacă stați la curte și aveți un beci, ar fi perfect. Dacă nu, înveliți-le în hârtie și băgați-le în frigider. Vor rezista fără probleme pentru două, trei luni.
Indiferent de locul în care le veți depozita, aveți grijă să nu stea lângă alte fructe care se strică repede, cum sunt merele sau perele. În momentul în care observați că încep să apară pete închise la culoare pe gutui, trebuie să le faceți dulceață sau compot.
Dulceața de gutui este extrem de aromată și poate fi folosită la diverse prăjituri sau poate fi consumată ca atare. Și compotul de gutui este excelent la gust și este și o sursă importantă de vitamine. În plus, gutuile pot fi băgate la cuptor și consumate cât sunt calde.
Gutuile, fructele cu 100 de proprietăți benefice
Citeste si: Cum se fierbe slănina înainte să fie afumată. Rețeta perfectă pentru un gust suprem
Gutuile pot fi consumate în orice formă: crude, coapte sau fierte.
În trecut, romanii și grecii apelau la gutui atunci când voiau să stimuleze potența sau când aveau nevoie să-și întărească sistemul imunitar. Aceste fructe sunt bogate în potasiu, magneziu, săruri de fier, vitaminele A, C, B, dar au și pectine și tanin.
Sunt ideale dacă vă confruntați cu probleme ale tractului digestiv. Pectinele vă vor ajuta și la scăderea colesterolului. De asemenea, gutuile sprijină și sitemul respirator. Antioxidanții din ele vă pot feri și de cancer.
Un alt beneficiu adus de gutui este acela că scad presiunea vasculară, datorită potasiului pe care îl conțin. Dacă aveți probleme cu gingiile, mâncați dimineața, pe stomacul gol, câteva bucăți de gutuie.