Biserica pictată de Arsenie Boca, de la 30 km distanţă de Bucureşti. Controversa din jurul lăcaşului de cult de la Drăgănescu

Biserica pictată de Arsenie Boca, de la 30 km distanţă de Bucureşti. Controversa din jurul lăcaşului de cult de la Drăgănescu
Biserica pictată de Arsenie Boca, de la 30 km distanţă de Bucureşti. Controversa din jurul lăcaşului de cult de la Drăgănescu

Biserica pictată de Arsenie Boca, Sf. Nicolae Drăgănescu, a stârnit mai multe controverse de-a lungul timpului. Picturile părintelui au fost considerate de unii preoți ca fiind în afara canoanelor Bisericii.

Biserica Sf. Nicolae Drăgănescu se află în județul Giurgiu și a fost pictată de Arsenie Boca, în perioada 1967- 1983. Unele imagini zugrăvite de acesta nu au fost însă pe placul preoților, care au considerat picturile mult prea artistice pentru a se încadra în iconografia ortodoxă. 

Controversele din spatele picturilor lui Arsenie Boca

Biserica din Drăgănescu are o istorie veche: a fost ridicată încă din anul 1870, de către Petre Dănescu şi Ioan Dumitrescu.

De-abia după 1950 a fost însă modernizată și a ajuns să arate ca acum. În perioada comunismului, când părintele Arsenie Boca nu a mai avut voie să țină slujbe, s-a apucat să picteze interiorul acestei biserici. 

Icoanele și frescele realizate de acesta nu se încadrează însă în tiparul clasic al unei biserici. Pe lângă scenele din Noul Testament, pe pereții interiori ai bisericii există și niște imagini mai controversate.

Cu ajutorul acestora, părintele Arsenie Boca a încercat să transmită mai multe mesaje credincioșilor. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

”Drăgănescu este o expresie a artistului. Dar este o greşeală pe care Dumnezeu i-a iertat-o, pentru mulţimea uriaşă a faptelor lui bune din restul vieţii sale. Sunt convins că s-a pocăit de acele picturi, dar n-a mai fost vreme să schimbe ceva”, a declarat părintele Iustin Pârvu. 

Una dintre scenele reprezentative se află în partea dreaptă, sus, și cuprinde un oraș cu blocuri foarte înalte, cuprinse de flăcări și fum. Pe o altă pictură, se vede un om care ține în mână un telefon. Prin toate aceste imagini, Arsenie Boca încerca să le arate oamenilor toate pericolele din viața reală, care îi pot îndepărta de partea spirituală și implicit de Biserică și de Dumnezeu. 

 

Biserica de la Drăgănescu, ”opera de artă” a lui Arsenie Boca

Deși este adevărat că multe dintre picturile din interiorul Bisericii Sf. Nicolae Drăgănescu nu sunt cele cu care suntem obișnuiți, experții au ajuns totuși la concluzia că a existat o logică extrem de clară în realizarea acestora. De exemplu, pe primul nivel, exact unde se îndreaptă ochii credincioșilor, picturile sunt inestetice și ne duc cu gândul mai degrabă la caricaturi. 

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Explicația este că părintele Arsenie Boca a vrut, în mod intenționat, să arate prin aceste imagini cât de urâtă este, de fapt, lumea în care trăim.

Dacă ne uităm mai sus, observăm cum picturile se schimbă. Părintele a reprezentat la al doilea nivel lumea cerească, unde totul este frumos și echilibrat. Chiar și culorile folosite în aceste picturi sunt mult mai calde și mai plăcute ochiului decât cele de la primul nivel. 

Părintele Arsenie Boca s-a stins din viață pe 28 noiembrie 1989, chiar în ziua în care Biserica îl sărbătorește pe Sfântul Ştefan cel Nou.

Interesant este faptul că martiriul acestui sfânt a fost pictat pe peretele din altarul bisericii de la Drăgănescu. Acest lucru se poate interpreta ca o profeție a părintelui Arsenie Boca.



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, La pas prin ”inima” Bucovinei, Câmpulung Moldovenesc

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies