Când pică Sfântul Dumitru în 2020? De ce este o sărbătoare aşa de importantă pentru români

Când pică Sfântul Dumitru în 2020? De ce este o sărbătoare aşa de importantă pentru români
Când pică Sfântul Dumitru în 2020? De ce este o sărbătoare aşa de importantă pentru români

Sfântul Dumitru este sărbătorit în fiecare an, atât de creștinii ortodocși, cât și de cei catolici. Pentru români, Sfântul Mare Mucenic Dumitru are o însemnătate aparte.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este cunoscut și ca Izvorâtorul de Mir și reprezintă unul dintre cei mai apreciați sfinți ai creștinismului. Acesta a trăit pe vremea împăraților Diocleţian şi Maximian și a fost ucis pe 26 octombrie. 

Sfântul Dumitru, protectorul armatelor

În fiecare an, pe data de 26 octombrie, creștinii îl sărbătoresc cu mare fast pe Sfântul Dumitru sau mai exact, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

La fel ca și Sfântul Gheorghe, și Sfântul Dumitru este considerat un sfânt militar și este protectorul armatelor. 

Deși se cunosc foarte puține detalii legate de viața Sfântului Dumitru, se pare că acesta a trăit în vremea împăraților Dioclețian şi Maximian și și-ar fi găsit sfârșitul în jurul anului 300. Sfântul Dumitru era fiul prefectului din Tesalonic și însuși Împăratul Maximian l-a numit proconsul în Grecia, fără să știe că acesta era creștin. 

În momentul în care s-a aflat de credința Sfântului Dimitrie, Împăratul Maximian a dat ordin să fie închis și să fie torturat. Chinurile prin care a trecut nu l-au făcut însă pe Sfântul Dimitrie să se abată de la credința sa, lucru care i-a adus până la urmă sfârșitul. Chiar împăratul l-a ucis cu sulița, în momentul în care l-a găsit în temniță în timp ce se ruga. 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Creștinii au furat însă corpul lui Dimitrie și l-au îngropat, iar deasupra au construit o biserică. Aceasta s-a dovedit a fi făcătoare de minuni. În momentul în care s-a făcut o biserică și mai mare în același loc, oamenii au găsit moaștele Sfântului Dimitrie în pământ. 

Din moaște izvora un mir care mirosea foarte bine și tocmai de aceea, Sfântul Dimitrie a fost denumit și Izvorâtorul de Mir. Aceste moaște se află acum în Biserica Sfântul Dimitrie din Tesalonic, oraș care îl are drept ocrotitor pe acest sfânt. 

Tradiții de Sfântul Dumitru la români

În credința populară, Sfântul Dumitru se numește și Sâmedru și reprezintă începutul iernii, anotimp care ține până pe 23 aprilie, când se sărbătorește Sângiorzul, adică Sfântul Gheorghe.

În multe zone ale României, oamenii sunt convinși că Sfântul Dimitrie este cel care a dat credincioșilor vinul care se folosește la Sfânta Împărtășanie. 

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

În ajunul acestei sărbători, oamenii de la țară fac focuri mari, peste care trebuie să sară toți copiii. Doar așa vor fi sănătoși tot anul. Același lucru trebuie să fie făcut și de către cei care vor să se căsătorească. 

În anumite zone din țara noastră se crede că dacă pe 26 octombrie vremea este rea, înseamnă că toată iarna va fi blândă.

Dacă, în schimb, de Sfântul Dumitru afară este frumos, ne așteaptă o iarnă cu multe zăpezi și ger. 

Pentru români, această sărbătoare este extrem de importantă, pentru că Sfântul Dumitru este considerat și protectorul Bucureștiului. În fiecare an, pe 26 octombrie, mii de oameni vin pe Dealul Patriarhiei, din capitală, pentru a se închina la moaștele acestui sfânt. 



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, La pas prin ”inima” Bucovinei, Câmpulung Moldovenesc

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies