2020 a adus pentru angajații români un total de 15 zile libere legale. Dintre acestea, doar 4 au mai rămas până la sfârșitul anului.
Românii au motive de bucurie. În luna noiembrie vor beneficia de o minivacanță, în condițiile în care ultima zi a lunii și prima din decembrie sunt sărbători legale, iar salariații primesc liber de la angajatori.
Zile libere legale în 2020: în noiembrie urmează o minivacanță
Guvernul României adoptă la finalul fiecărui an zilele libere legale pentru anul următor. Astfel, în luna decembrie 2019, s-a stabilit că anul acesta vor fi 15 sărbători legale, dintre care 11 în cursul săptămânii și 4 în week-end.
Cum 2020 se apropie de final, din toate aceste zile libere legale au rămas doar 4. Luna octombrie nu are nicio astfel de sărbătoare legală, motiv pentru care angajații mai au de așteptat până vor prinde din nou mai multe zile libere legate.
Următoarea minivacanță va fi la sfârșitul lunii noiembrie. Data de 30 noiembrie, când românii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, a fost decretată zi liberă legală din 2012.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Anul acesta, 30 noiembrie cade într-o luni și este urmată de 1 decembrie, Ziua Națională a României, decretată de asemenea sărbătoare legală. Astfel, angajații care lucrează la stat și au program de luni până vineri, vor beneficia de 4 zile libere legate, de pe 28 noiembrie până pe 2 decembrie.
Decembrie, luna cu cele mai multe libere legale
Așadar, luna decembrie începe cu o zi liberă, dar asta nu este singura veste bună. Ca în fiecare an, primele două zile de Crăciun sunt, de asemenea, sărbători legale. Anul acesta, 25 și 26 decembrie pică vineri și sâmbătă.
Astfel, angajații vor avea din nou o minivacanță, de data aceasta de 3 zile.
După aceea, va urma și perioada liberelor de Anul Nou. Conform legii, 1 și 2 ianuarie sunt zile libere. În 2021, acestea vor cădea, la fel ca și Crăciunul de anul acesta, vineri și sâmbătă. Acest lucru înseamnă că angajații vor intra în liber pe 1 ianuarie și se vor întoarce la muncă pe 4.Salariații care nu au cum să-și ia liber atunci când este sărbătoare legală, din cauza job-ului care necesită prezența zilnică la muncă, au la dispoziție alte beneficii.
Dacă nici acest lucru nu este posibil, angajații trebuie să fie recompensați financiar. Sporul de sărbătoare legală, trecut în contractul individual de muncă, diferă de la companie la companie.