Dulceața din coji de citrice este sofisticată și are o aromă perfectă pentru sezonul de iarnă. De acum încolo, nu mai aruncați cojile de portocale sau de mandarine, ci preparați un desert rafinat pentru cei dragi.
Cu siguranță v-ați pregătit deja cămara cu bunătăți pentru iarnă și bineînțeles că gemurile și dulcețurile nu au cum să lipsească. Totuși, noi vă propunem o rețetă mai specială de dulceață: cea din coji de citrice. Gustul acestui preparat vă va cuceri de la prima degustare.
Dulceața de coji de citrice, un deliciu aparte
Orice gospodină încearcă să facă pentru cei dragi cele mai speciale preparate, atât după rețetele vechi, cât și din cele care apar de la an la an.
Da, ați citit bine. De ce să aruncați cojile parfumate de portocale, mandarine sau clementine, când le puteți folosi pentru a prepara o dulceață rafinată, care te duce, fără să vrei, cu gândul la sărbătorile de iarnă?
Trebuie să știți că acest deliciu nu se face chiar foarte repede, dar cu siguranță rezultatul final va fi pe placul tuturor.
Ideal ar fi să folosiți pentru această dulceață fructe bio, chiar dacă sunt mai scumpe. Asta pentru că, în general, citricele sunt stropite cu tot felul de chimicale și pesticide, iar cojile acestora absorb substanțele nocive.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Acestea fiind spuse, haideți să vedem ce ingrediente vă trebuie pentru a prepara dulceața din coji de citrice:
- 250 g de coji de portocale, clementine, mandarine
- 250 g de zahăr
- 150 ml de apă
- puțină vanilie
Cum se prepară dulceața din coji de citrice
Portocalele, clementinele și mandarinele trebuie spălate cu apă caldă, în care ați adăugat bicarbonat de sodiu. Ideal ar fi să le lăsați câteva minute în această soluție.
După aceea, le scoateți și le ștergeți cu un prosop de hârtie.Apoi curățați citricele de coajă. La mandarine și la clementine este mai simplu, la portocale folosiți un cuțit. Tăiați ambele capete ale portocalelor, iar apoi crestați de câteva ori fructele pe lungime și gata.
Într-un castron, puneți toate cojile și acoperiți-le cu apă rece. Aveți grijă ca acestea să stea sub apă.
În acest timp, mai schimbați apa de câteva ori. După aceea, curățați cu grijă toate firicelele albe din interiorul cojilor și tăiați toate cojile în bucățele. Aveți grijă ca acestea să nu fie nici foarte groase, dar nici foarte subțiri. Pot avea cam jumătate de centimetru grosime.
După aceea, pregătiți siropul pentru dulceață. Într-o cratiță, puneți zahărul cu apa și amestecați, până se topește zahărul.
Puneți toate cojile peste sirop și adăugați și vanilia.Lăsați să fiarbă aproximativ 10 minute, la foc mic. După aceea, opriți focul și puneți un capac peste cratiță. Lăsați dulceața să stea așa până a doua zi.
Apoi puneți din nou apă, cam 100 de ml, și încă 100 de grame de zahăr și mai lăsați să fiarbă încă 20 de minute. Când dulceața se răcorește puțin, o turnați în borcanele sterilizate. Dulceața din coji de citrice este ideală în prăjituri și în torturi, pentru că le va da o savoare unică de sărbătoare.