Pe ce dată se sărbătorește Sfântul Ignat 2022? Sărbători de iarnă

Sfântul Ignat
Sfântul Ignat, tradiții și obiceiuri

Sărbători de iarnă 2020 debutează cu Sfântul Ignat, o sărbătoare importantă pentru poporul român. În ce zi pică această sărbătoare.

Sfântul Ignat 2022. Prăznuit în fiecare an pe data de 20 decembire, Sfântul Ignat, cunoscut și ca Sfântul Ignatie Teoforul și Ignatul porcilor este una dintre cele mai importante sărbători dinainte de Crăciun.

Ignatie al Antiohiei, cunoscut și ca Ignatie Teoforul, a fost un episcop al Antiohiei, un martir al Bisericii și părinte apostolic. Este sărbătorit pe 17 octombrie în calendarul romano-catolic și anglican, respectiv pe 20 decembrie în calendarul creștin-ortodox și în cel greco-catolic.

Citeste si: Rețetă sarmale tradiționale moldovenești. Trebuie să fie nelipsite de pe masa de Crăciun


Tradiția spune că în urmă cu câteva sute de ani, un bărbat pe nume Ignat și-a ucis din greșeală tatăl cu securea atunci când voia să taie porcul. După ce a părăsit satul natal, în fiecare noapte de 19 spre 20 decembrie visa securea din cauza căreia tatăl său a murit.

Din moși strămoși, se spune că în noaptea de Ignat porcul își visează cuțitul sau se visează la gât cu mărgele roșii. Există o serie de superstiţii care în mediul rural se țin și astăzi.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Sărbători de iarnă 2020. Ouă umplute- rețetă specială de Crăciun

Ce nu ai voie să faci de Sfântul Ignat?

Dacă cineva lucrează altceva în ziua de Ignat, se crede că va cădea bolnav și va avea convulsii, la fel ca porcul când este tăiat. După ce porcul este tranșat, se caută să se vadă dacă în inimă se află sânge „înghețat". Asta înseamnă că proprietarul animalului va avea mare noroc la bani anul viitor.

Sfântul Ignat
Sfântul Ignat se sărbătorește an de an[Sursa foto: Unsplash]

De asemenea, se pune că nu este bine ca oamenii miloși să asiste la tăierea porcului, deoarece dacă cineva va plânge și va suferi în momentul sacrificării, animalul va avea carnea foarte tare și bucatele preparate din el nu vor fi la fel de gustoase.

Citește și: Helmut Duckadam, operat pe cord deschis la București! Care este starea lui de sănătate acum?- kanald.ro

Citește și: Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon- stirilekanald.ro

Părul de porc se păstrează şi cu el se afumă copiii atunci când se crede ca sunt deochiaţi.

După tăierea porcului, urmează pomana porcului, la care participă cei care s-au ocupat de sacrificare. Conform tradiţiei, friptura se serveşte cu mămăligă, dar şi cu murături. Toți cei din casă se ocupă apoi de prepararea cârnaților, a tobelor și a celorlalte preparate tradiționale.

O altă tradiție spune că în ziua de Ignat, cei care nu au porc trebuie să taie măcar o găină și să vadă sânge în această zi. Pe 20 decembrie, bunicii obișnuiau să facă o cruce cu sânge de porc pe fruntea nepoților, pentru a fi feriți de boli și de necazuri.



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Top 10 accesorii esențiale de care ai nevoie pentru a îmbunătăți orice ținută

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Cu ce se ocupă cei doi copii ai Larisei Uță și ai lui Alin Oprea la Londra. Mai rar o asemenea educație: "Melissa nu mai poate să cânte..."

Sfatul zilei din 21 septembrie 2024: Este important să îți păstrezi calmul în situațiile dificile!

Adevăratul motiv pentru care Teo Trandafir a divorțat de fostul soț! Vedeta Kanal D a dezvăluit totul: „Nu puteam să particip la nefericirea lui”

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies