Cu ce ingredient poți înlocui amoniacul în prăjituri

Cu ce ingredient poți înlocui amoniacul în prăjituri
Cu ce ingredient poți înlocui amoniacul în prăjituri

Amoniacul este foarte des folosit în prepararea prăjiturilor, dar poate fi înlocuit cu un alt ingredient. Așadar, dacă nu aveți amoniac sau nu vă place mirosul lui, puteți apela și la alte soluții. Rezultatul va fi însă puțin diferit.

Orice gospodină știe că amoniacul este cel mai bun ingredient pe care îl poate folosi, pentru ca prăjiturile să iasă fragede. Cu toate acestea, sunt și persoane care nu agrează acest ingredient și de aceea trebuie să îl înlocuiască în rețetele de deserturi. 

Cu ce înlocuim amoniacul

Dacă vă uitați cu atenție pe rețetele de prăjituri, în special cele care sunt făcute din aluat, veți observa că unul dintre ingredientele folosite este amoniacul.

Asta deoarece acest praf face ca foile deserturilor să fie fragede sau ca aluatul de biscuiți sau de fursecuri să crească mai bine și să fie mai afânat. 

Dacă nu aveți amoniac sau nu vă place faptul că are un miros ciudat, înțepător, atunci îl puteți înlocui cu alt ingredient. Cel mai folosit înlocuitor al amoniacului este bicarbonatul de sodiu

Acesta trebuie stins în zeamă de lămâie sau în oțet, înainte de a fi folosit în prăjituri. Un alt aspect important este acela că veți folosi exact aceeași cantitate de bicarbonat de sodiu cât ar fi trebuit să folosiți amoniac. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

În cazul în care nu aveți nici bicarbonat de sodiu sau nu vreți să-l folosiți în prăjituri, mai există o variantă de înlocuire.

Este vorba despre praful de copt. Acesta o să vă ajute să preparați prăjituri cu blaturi crescute, dar și moi, în același timp. 

Țineți însă cont că fiecare ingredient are rostul și proprietățile lui. Așadar, dacă apelați la înlocuitori, nu vă așteptați să obțineți aceleași rezultate. Cu bicarbonat de sodiu sau cu praf de copt nu o să aveți foile prăjiturilor la fel de fragede, ca atunci când utilizați amoniac. 

Proprietățile amoniacului

Amoniacul este folosit destul de des în prepararea prăjiturilor. Așa a devenit cunoscut acest ingredient. Dacă nu știați, amoniacul are însă și alte proprietăți. Acesta este format dintr-un atom de azot și trei atomi de hidrogen. 

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Amoniacul este un compus chimic, gazos și are propietăți toxice. Mirosul acestui praf este foarte înțepător. Atunci când îl folosiți în prepararea prăjiturilor, un singur plic de bicarbonat de amoniu, de 7 grame, vă ajunge pentru 500 de grame de făină. 

Iată în ce situații mai puteți folosi amoniacul:

  • în industria textilă sau atunci când vreți să plasticizați lemnul
  • în metalurgie, unde funcționează ca o barieră de protecție, în timp ce metalul este tratat termic
  • amoniacul este și dezinfectant. De aceea, poate fi utilizat pentru a neutraliza clorul sau formolul în curățătoriile chimice
  • amoniacul purifică aerul, acolo unde motoarele cu ardere internă au produs foarte mult fum
  • veți găsi amoniac și în anumite medicamente
  • cu ajutorul amoniacului puteți să vă curățați bijuteriile de argint, dar și pe cele din aur. Folosiți o cană de apă caldă și o jumătate de cană de amoniac. Puneți bijuteriile în acest amestec și lăsați-le pentru 15 minute
  • tot cu amoniac puteți scoate petele de pe covoare sau de pe tapițerii. Vă trebuie doi litri de apă și o cană de amoniac. Cu acest amestec, frecați foarte bine locurile murdare. 


Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, La pas prin ”inima” Bucovinei, Câmpulung Moldovenesc

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies