A fost publicat prospectul în limba română al vaccinului anti-COVID-19. Ce reacții adverse poate avea acesta.
Comisia Europeană a publicat prospectul în limba română pentru vaccinul anti-COVID-19. Vaccinul poate avea reacții adverse, însă pentru scurt timp.
Prospectul în limba română pentru vaccinul anti-COVID-19
Persoanele cu vârsta peste 16 ani ar trebui să se vaccineze anti-COVID-19, pentru a putea fi imunizați. Denumirea comercială a tratamentului este Comirnaty.
Citeste si: Sorin Cîmpeanu, despre redeschiderea școlilor: "Cu toții ne dorim..."
Vaccinul se administrează intramuscular după diluare și va fi realizat în două doze a câte 0,3 ml fiecare, la o distanță de 21 de zile între ele.
Nu există date care să prevadă interschimbabilitatea Comirnaty cu alte vaccinuri anti coronavirus, pentru a se completa schema de vaccinare. Pentru a fi completă schema de vaccinare, trebuie administrate ambele doze.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 nu a fost dovedită la copii și adolescenți sub 16 ani. Pentru vârstinici, nu trebuie ajustată doza de vaccin.
Citeste si: Vlad Voiculescu: „Nimeni nu va sări rândul la vaccinare!” Când se vor deschide școlile
Vaccinul trebuie administrat de preferință în mușchiul deltoid, în partea superioară a brațului. De asemenea, Comirnaty nu trebuie administrat, intravascular, subcutanat sau intradermic.
Vaccinul anti-COVID-19 nu trebuie amestecat cu alte vaccinuri în aceeași seringă.Reacții adverse ale vaccinului anti-COVID-19
Anumite persoane au raportat hipersensibilitate și anafilaxie și de aceea nu trebuie să li se administreze a doua doză de vaccin.
O altă reacție adversă este reacția asociată cu anxietatea. De asemenea, persoanele care suferă de alte boli, ar trebui să amâne administrarea vaccinului anti-COVID-19.
Administrarea vaccinului anti-COVID-19 trebuie realizată doar după ce s-a verificat faptul că dozele nu dăunează fătului și mamei.
Cele mai multe persoane care au fost vaccinate anti-COVID-19 au raportat durere, fatigabilitate, cefalee, mialogie și frisoane, artralgie, febră și tumefiere în locul de administrare al dozei.
Aceste reacții au fost de intensitate mică spre medie, iar la persoanele în vârstă nu au fost înregistrate mai puține reacții adverse ale vaccinului anti-COVID-19.
Primele doze de vaccin au ajuns și în România.