Un medic britanic a vorbit despre pandemia de Coronavirus pentru revista germană Der Spiegel, dar și despre noua mutație descoperită recent.
Medicul intervievat ocupă și poziția de consilier științific pentru Guvernul de la Londra.
Consilierul științific al guvernului londonez, Jeremy Farrar, a declarat în revista Der Spiegel că nu preconizează o întoarcere la normalitate în viitorul apropiat, chiar dacă este în plină desfășurare campania de vaccinare în aproape toate statele lumii.
Medicul britanic susține că noul virus a suferit o nouă mutație, în urma căreia există pericolul intrării într-o fază periculoasă a pandemiei, întrucât coronavirusul poate deveni mai contagios.
,„Aceste tulpini sunt în mod substanțial mai contagioase și au devenit variantele dominante ale virusului în aceste țări în doar câteva săptămâni. Varianta britanică a fost deja găsită în câteva alte țări. Cred că este inevitabil că aceste variante se vor răspândi și vor deveni dominante în întreaga lume.(…) Prin urmare, ne aflăm acum într-o cursă dramatică împotriva unui virus în schimbare, care este sub o enormă presiune imunitară”, spune Farrar.
Citeste si: Decizie de ultimă oră! Germania ar putea întârzia cea de-a doua doză a vaccinului anti-Covid!
Pandemia de coronavirus. Ce măsuri vor fi luate în continuare?
Jeremy Farrar a mai declarat că pot fi aplicate două soluții împotriva noilor mutații: încetinirea răspândirii virusului prin măsuri de protecție stricte și vaccinarea accelerată.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Noi reguli impuse de pandemia de COVID-19 pentru românii care vor călători în străinătate
,,În primul rând, trebuie să luăm măsuri urgente pentru a încetini răspândirea Sars-CoV-2 și a variantelor sale. Apoi, trebuie să vaccinăm părți mari din populația globală cât mai repede posibil, în prima parte a lui 2021 – trebuie să o facem până în vară.
Dacă ne va lua până în toamnă, nu va fi suficient de repede”, spune Farrar.,,Până acum nu există indicații în sensul acesta. Până acum, nu există dovezi pentru asta. Dar există temeri că anticorpii mononucleali dezvoltați pentru tratamentul bolnavilor COVID-19 ar putea să nu funcționeze atât de bine în cazul variantei din Africa de Sud”, spune expertul britanic.
,,Dacă virusului îi va fi permis să se răspândească fără obstacole, crește riscul ca mutațiile să îi ofere un avantaj mai mare. E doar o chestiune de timp. Nu va fi o surpriză dacă la un moment dat virusul se va schimba așa de mult încât vaccinul nu va mai funcționa. Atunci vom asista neputincioși la întoarcerea pandemiei, chiar dacă toată lumea se va fi vaccinat – un scenariu horror.”,
Vaccinul de a doua generație trebuie implementat rapid
,,Trebuie să ne apucăm urgent să dezvoltăm vaccinuri de a doua generație și medicamente care să vizeze mai multe proteine ale virusului. Și trebuie să ținem sub observație felul în care virusul evoluează în întreaga lume. Pentru a detecta noile variante la timp, este necesar să decodificăm secvența genetică a virusului în mai multe eșantioane”, mai spune expertul britanic în interviul acordat Der Spiegel.