Prăjitura Albinița, din foi cu miere și umplutură dulce-acrișoară, se prepară imediat. Chiar dacă pare o prăjitură mai sofisticată și greu de făcut acasă, nu este nici pe departe așa.
Prăjiturile care au foi cu miere sunt extrem de fragede și delicioase. Este și cazul prăjiturii Albinița, care pe lângă foile nemaipomenite, are și o cremă aromată, nu foarte dulce, chiar perfectă pentru perioada de după sărbători.
Prăjitura Albinița, un desert rapid și delicios
Una dintre prăjiturile preferate din copilărie este prăjitura Albinița, care are foi cu miere, cremă de vanilie și gem.
Este un desert simplu, pufos, aromat și cu foi care efectiv se topesc în gură. Albinița mai este cunoscută și sub denumirea de ”Dulcineea”. Chiar dacă se face rapid, acest desert nu se poate consuma imediat ce l-ați preparat. Trebuie să stea o noapte, înainte de a o tăia, pentru ca foile să se frăgezească suficient de bine.
Iată ingredientele de care veți avea nevoie pentru prăjitura Albinița:
Pentru foile cu miere:
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
- 600 de grame de făină
- 150 de grame de zahăr
- 200 grame de miere de albine
- 20 de grame de bicarbonat de sodiu
- 100 de grame de unt cu 82% grăsime
- un ou
- o linguriță extract de vanilie
- un praf de sare
- 2-3 linguri de lapte
Pentru umplutură:
- 300 ml. de lapte
- 150 de grame de zahăr
- un praf de sare
- 80 de grame de griș
- 200 de grame de unt cu 80% grăsime
- o lingură de extract de vanilie
- un borcan de gem acrișor
- zahăr pudră vanilat, pentru a presăra pe prăjitură
Cum se prepară prăjitura Albinița
Într-o crăticioară, puneți mierea de albine, de preferat să fie polifloră, apoi adăugați untul, un praf de sare și zahărul și puneți pe foc mic. Compoziția trebuie lăsată să fiarbă, până când zahărul se va dizolva de tot.
Apoi lăsați compoziția să se răcească. Într-un castron mai adânc, puneți făina și bicarbonatul de sodiu. În mijloc, faceți o gaură, în care veți pune compoziția de miere răcită.
La început amestecați toate ingredientele cu o lingură, iar apoi puneți aluatul pe masa pe care ați presărat făină și începeți să-l frământați. Trebuie să obțineți un aluat omogen, pe care îl împărțiți în 4 părți egale.
Fiecare foaie se va întinde cu făcălețul pe masa presărată cu făină. Puneți hârtie de copt în tavă și băgați foile, pe rând, în cuptorul preîncălzit.
După ce sunt gata, foile trebuie lăsate să se răcească, pentru că, fiind foarte fragede, se vor rupe, dacă le veți manevra cât sunt fierbinți.
Într-o crăticioară, puneți laptele pe foc mic, împreună cu un praf de sare și cu zahărul. Când laptele începe să fiarbă, adăugați grișul, puțin câte puțin, în timp ce amestecați energic. Compoziția se lasă să fiarbă câteva minute, dar în acest timp trebuie să amestecați în continuare cu telul.
Când este gata, lăsați crema să se răcească, iar apoi adăugați untul și extractul de vanilie. Mixați crema cu ajutorul mixerului, ca să devină fină și cremoasă.
Pe o tavă, puneți prima foaie a prăjiturii, apoi întindeți jumătate din cremă și nivelați frumos. Urmează încă o foaie, pe care o veți acoperi cu gem. Peste acesta puneți a treia foaie, iar deasupra restul din cremă. Ultima foaie de prăjitură se așează peste cremă, iar deasupra trebuie să puneți o greutate, pentru ca prăjitura să se frăgezească.
Lăsați-o așa până a doua zi, când o puteți tăia. Deasupra se presară zahăr pudră.