Checul din albușuri este extrem de fin și se poate prepara în mai puțin de o oră. Iată ce ingrediente vă trebuie, dar și care este cea mai simplă rețetă pentru acest desert.
Orice gospodină știe să facă checuri. Este cea mai simplă prăjitură, mai ales că se poate prepara după foarte multe rețete, în funcție de preferințele fiecăruia. Astăzi vă învățăm să faceți un chec numai din albușuri.
Checul din albușuri, cel mai rafinat desert
Atunci când vrem să facem ceva dulce și rapid, checul pare cea mai la îndemână variantă. Se prepară repede și îi putem adăuga ce ingrediente vrem.
Checul din albușuri este însă o variantă mai fină a clasicei prăjituri. Puteți lăsa compoziția simplă sau puteți să puneți stafide, nuci, bucățele de ciocolată, coji de portocală confiată sau fructe confiate.
Pentru această rețetă, nu veți avea nevoie de praf de copt. Checul o să crească fără probleme, datorită spumei de albușuri. Este un desert pufos și extrem de gustos și tocmai de aceea, îl puteți prepara chiar și la ocazii mai speciale, cum ar fi zile de naștere sau onomastica unei persoane dragi.
Ingrediente:
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
- 10 albușuri
- un praf de sare
- 200 g zahăr
- 3 lingurițe extract de vanilie sau 3 plicuri de zahăr vanilat
- coaja rasă de la o lămâie
- 250 g unt topit (cu 82% grăsime)
- 200 g făină
- 400 g nuci, alune de pădure, stafide, coji de portocală confiate, ciocolată amăruie sau orice alte fructe confiate
Cum se prepară checul din albușuri
În primul rând, trebuie să știți că pentru acest chec nu trebuie să înlocuiți untul cu ulei. Dacă faceți acest lucru, checul va ieși înecăcios.
În cazul în care vreți să puneți stafide sau merișoare, nu le înmuiați înainte în esență de rom, ca să nu se lase checul.
Dacă folosiți nuci, prăjiți-le înainte într-o tigaie, fără să adăugați ulei.
Apoi le mărunțiți cu ajutorul unui cuțit. Nu faceți bucățile prea mici.Coaja de portocală confiată sau fructele confiate se toacă mai mărunt. Dacă puneți ciocolată în chec, o tocați, de asemenea, cu un cuțit.
Puneți albușurile într-un vas pentru mixer, adăugați un praf de sare și bateți-le spumă cât mai tare. De-abia după aceea începeți să adăugați zahărul, puțin câte puțin, în timp ce mixați în continuare.
Trebuie să obțineți o spumă tare, ca de bezea, care să nu cadă atunci când întoarceți castronul invers.
În spuma de albușuri, puneți făina treptat, în timp ce amestecați ușor cu o spatulă. Apoi adăugați fructele, nucile și/sau ciocolata. Puneți și jumătate din cantitatea de unt topit și amestecați bine. La final, adăugați și restul de unt.
Tapetați două tăvi de chec cu hârtie de copt și turnați compoziția obținută mai sus.
Băgați tăvile în cuptorul preîncălzit și lăsați-le pentru aproximativ 40 de minute.Aveți grijă ca în primele 25 de minute să nu deschideți ușa cuptorului, ca să nu se lase checurile. Înainte de a le scoate din cuptor, faceți proba cu scobitoarea. Apoi puneți checurile pe un fund sau pe un grilaj de bucătărie și îndepărtați hârtia de copt. Lăsați checurile să se răcească și apoi le puteți tăia. La final, puteți pune zahăr pudră peste ele.