Doctorul Virgil Musta a explicat ce se întâmplă cu cei care se infectează cu Sars-Cov-2 după ce le este administrată prima doză de vaccin.
După efectuarea primei doze de vaccin s-au înregistrat mai multe cazuri de infectări cu noul coronavirus. Cei aflați în această situație se întreabă care sunt condițiile în care se mai pot prezenta la centrul de imunizare pentru a efectua rapelul.
Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, a declarat pentru B1.ro că procedura pentru cei depistați pozitiv în intervalul de timp dintre administrarea primei doze de vaccin și efectuarea rapelului este următoarea:
„ Există trei atitudini în acest sens. Protocolul american prevede că toate aceste persoane pot face rapelul după ce ies din izolare dacă nu mai au simptome, adică în situația în care starea generală este una bună.
Protocolul european recomandă ca la 28 de zile de la depistare aceste persoane ar putea face rapelul.
Protocolul nostru sau discuțiile din România referitoare la acest caz precizează că rapelul trebuie făcut la 28 de zile de la finalizarea izolării. Deci 28 de zile după ce trec cele 14 zile de izolare”, a declarat medicul Virgil Musta.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Cum se explică infectările după vaccinarea anti-COVID-19?
Conform studiilor, imunizarea în urma vaccinării apare la aproximativ 10-14 zile după prima administrare, iar răspunsul protector apare la 7 zile după a doua administrare( după rapel).
Există posibilitatea unei infectări cu virusul SARS-CoV-2 după administrarea primei doze, întrucât în acea perioadă încă nu a apărut răspunsul imun.
Într-o altă situație, persoana în cauză, în momentul vaccinării, se poate afla în perioada de incubație sau poate fi deja infectată, aflându-se în fază asimptomatică.
Citeste si: Anunțul specialiștilor: poți răspândi virusul SARS-CoV-2 chiar și după vaccinare
Eficacitatea vaccinului produs de BioNTech/ Pfizer, conform studiilor clinice, este de 95%. Înseamnă că există un număr mic de persoane care încă pot să dezvolte boala după vaccinare.