Sutlacul turcesc este un desert aromat, care seamănă cu o budincă de orez. Diferența este că Sutlacul are o crustă specială, care îl transformă într-un desert cu totul și cu totul special.
Sutlacul este unul dintre deserturile specifice bucătăriei turcești. Dacă nu l-ați gustat până acum, nu știți ce ați pierdut. Se face foarte repede și are un gust demențial.
Sutlacul turcesc, un desert divin
Citeste si: „Cred că o să vă placă!” Reţetă de gogoşi tăiate cu cana, făcute de bunica Gherghina de pe TikTok
Citeste si: Cum se coc corect ardeii la cuptor
Turcii sunt renumiți în toată lumea pentru deserturile pe care le fac. Dacă ați apucat să vizitați această țară, cu siguranță v-ați convins că prăjiturile turcilor sunt absolut divine.
Trebuie să știți că nu este nevoie să mergeți în Turcia pentru a savura deserturile specifice. Le puteți prepara și dumneavoastră acasă și astfel veți aduce savoarea orientală în propria bucătărie.
Unul dintre cele mai apreciate deserturi turcești este, fără îndoială, sutlacul. Pare un simplu orez cu lapte, dar după ce veți gusta din el, veți realiza că este mai mult decât atât.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Sutlacul are deasupra o crustă crocantă și de-abia apoi veți da de orezul cu lapte cremos și aromat.
Acest desert a fost preparat prima dată în Imperiul Otoman, în secolul al XIII-lea.Ingrediente:
- 200 g orez
- un litru de lapte
- două gălbenușuri
- 250 g zahăr
- 3 linguri de amidon
- două plicuri de zahăr vanilat
Cum se prepară Sutlacul turcesc
Citeste si: Cât orez trebuie să pui, de fapt, la sarmale. Cantitatea ideală
Citeste si: Cum să faci mămăliga perfectă. Ingredientul secret pe care trebuie să îl adaugi
În primul rând, trebuie să știți că aveți nevoie de o tavă mai mare și adâncă, pe care să o puteți băga în cuptor.
Puneți orezul la fiert. Pentru ca acesta să iasă perfect, la 200 de grame de orez, aveți nevoie de 400 de mililitri de apă. În general, țineți cont de faptul că apa trebuie să fie în cantitate dublă față de cantitatea de orez pe care o folosiți.
Lăsați orezul să fiarbă, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Într-o oală puneți laptele, zahărul vanilat, zahărul clasic și cele două gălbenușuri, pe care le bateți cu o furculiță înainte.
Amestecați bine aceste ingrediente și lăsați-le la foc mediu.În momentul în care această compoziție dă în fiert, adăugați și orezul. Separat, amestecați într-un castron amidonul cu apă și apoi turnați-l în oala cu restul ingredientelor.
Lăsați compoziția să fiarbă la foc mediu și amestecați mereu în ea, până când veți observa că s-a îngroșat. După aceea, turnați amestecul în forme rotunde, pe care le veți așeza într-o tavă mare și adâncă.
Apoi puneți apă în tavă, până la jumătatea ei și lăsați la cuptor aproximativ 15 minute. La final, veți observa că deasupra formelor s-a făcut o crustă.
Scoateți desertul din cuptor și scufundați formele în apă rece. Trebuie să știți că Sutlacul turcesc se servește rece, spre deosebire de clasicul orez cu lapte.