Fasolea bătută iese cel mai bine, dacă urmați rețeta din Ardeal. Trebuie să obțineți un preparat fin, cremos și care să nu vă creeze probleme cu digestia.
Una dintre cele mai bune rețete de fasole bătută este cea din Ardeal. Dacă respectați aceste instrucțiuni, veți prepara o fasole care va avea consistența unui piure.
Cea mai bună rețetă de fasole bătută
Chiar dacă mulți români consideră că fasolea bătută se mănâncă în special de Ziua Națională, pe 1 decembrie, o puteți consuma oricând, mai ales dacă vă place acest preparat.
Totuși, ca să vă iasă perfectă, fasolea bătută se prepară după anumite reguli. Ardelenii sunt recunoscuți drept adevărați maeștri ai acestui preparat.
Fasolea bătută din Ardeal este, de departe, cea mai gustoasă. Gospodinele o prepară după o rețetă tradițională, care s-a transmis din generație în generație.
Trebuie să știți totuși că fasolea bătută nu se face repede, așa că înarmați-vă cu multă răbdare.
Ingrediente:
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
- 300 gr. fasole uscată
- un păstărnac
- 2 morcovi
- o felie de țelină
- doua foi de dafin
- 2 căței de usturoi
- coaste afumate, cârnați
- boabe de piper
Ingrediente pentru ceapa de deasupra:
- 2-3 cepe
- două lingurițe de boia dulce
- sare
- piper
- ulei
Cum se prepară fasolea bătută ca în Ardeal
Cu o seară înainte de a face fasolea bătută, puneți boabele de fasole să se înmoaie, într-un castron cu apă rece.
A doua zi, schimbați apa în care a stat fasolea peste noapte și puneți-o la fiert în altă apă rece.
Acum intervine partea dificilă. Dacă fasolea este veche, va dura foarte mult procesul de fierbere. Este important să știți că fasolea trebuie fiartă în mai multe ape.
În ultima apă o veți lăsa să fiarbă până la final. În această apă veți pune morcovii, păstârnacul și țelina, după ce le-ați curățat și le-ați tocat în bucăți mai măricele. De asemenea, adăugați foile de dafin și boabele de piper.
Atunci când fasolea s-a fiert, scoateți boabele din apă cu ajutorul unei palete și le puneți într-un vas mai mare.
Celelalte legume le scoateți într-un alt castron.
Din apa în care a fiert fasolea, adăugați puțin peste boabe, cu un polonic, și începeți să pasați bine. Puneți apă puțin câte puțin, în funcție de consistența pe care vreți să o aibă fasolea bătută.
Tocați cățeii de usturoi cât mai mărunt și îi puneți peste fasole. Adăugați sare și ulei și pasați în continuare cu blenderul, până veți obține o compoziție fină.
Curățați ceapa, tăiați-o solzișori și căliți-o în puțin ulei. Apoi adăugați boia și lăsați ceapa să se răcească puțin.
De-abia după aceea o adăugați deasupra castronului cu fasole bătută.
Serviți acest preparat alături de cârnați prăjiți sau alături de coaste prăjite. Merge de minune și cu murături și neapărat cu pâine de casă, ca în Ardeal.