Ciorba rădăuțeană este un preparat specific românesc, extrem de gustos și apreciat în toată țara. Iată care este cea mai simplă rețetă, pentru a obține o ciorbă perfectă.
Bucătăria românească abundă în ciorbe, care mai de care mai gustoase. Încă de când eram mici, am fost obișnuiți să mâncăm la felul principal o ciorbă fierbinte, cu multe legume și carne. Una dintre cele mai apreciate rețete este cea de ciorbă rădăuțeană. Se face simplu și rapid.
Ciorba rădăuțeană, cea mai simplă rețetă
Ciorba rădăuțeană este originară, așa cum îi spune și numele, din Rădăuți.
Trebuie să știți că seamănă destul de mult cu ciorba de burtă, dar are mult mai puține calorii, bineînțeles, și în plus, se prepară și mult mai repede.
Puteți folosi în loc de smântână iaurt grecesc, pentru că nu îi va schimba gustul ciorbei.
Ca la orice ciorbă, bineînțeles că legumele au un rol esențial. Cu cât puneți mai multe legume și mai variate, cu atât ciorba va fi mai gustoasă .
Așadar, folosiți cu încredere țelină, păstârnac, morcovi, ceapă sau praz, dar și rădădini de pătrunjel.
Un alt aspect important este acela că acest tip de ciorbă nu se acrește niciodată cu borș sau cu lămâie, ci doar cu oțet.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Fiți atente și atunci când preparați amestecul de gălbenușuri și smântână. Dacă îl veți pune direct în ciorbă, aceasta se va brânzi. Amestecați separat gălbenușurile cu smântâna, puneți peste ele puțină ciorbă fierbinte, amestecați și turnați această compoziție în oală de-abia după câteva minute după ce ați stins focul.
Ingrediente:
- un kg de pulpe și piept de pui
- două rădăcini de pătrunjel
- 100 g de țelină
- două rădăcini de păstârnac
- 2-3 morcovi
- un praz sau două cepe mari
- 4-5 căței de usturoi
- două gălbenușuri
- 250 ml de smântână fermentată
- oțet
- sare
- pătrunjel
Cum preparați ciorba rădăuțeană
Tăiați pulpele și pieptul de pui în bucățele mici și puneți-le pe foc, într-o oală cu apă și sare. Luați spuma care se formează deasupra.
După aproximativ 15-20 de minute, adăugați legumele curățate și tăiate în bucăți potrivite ca mărime: morcovii, țelina, păstârnacul, pătrunjelul și prazul sau ceapa. Dacă folosiți praz, puneți doar partea albă în ciorbă.
După ce carnea și legumele au fiert, le scoateți din oală și luați toată carnea de pe oase.
Adăugați și legumele înapoi, după ce le-ați tăiat în cubulețe mici și mai lăsați ciorba să fiarbă câteva minute. Apoi opriți focul și lăsați-o să se răcească.
Între timp, amestecați gălbenușurile cu smântâna, puneți două polonice de ciorbă peste ele și omogenizați. Această compoziție o puneți în oala de ciorbă, după ce ați stins focul și după ce s-a răcorit ciorba câteva minute.
Ideea este că acest amestec de gălbenușuri și smântână nu trebuie să fiarbă deloc, ca să nu se brânzească. Amestecați bine în ciorbă, adăugați și oțetul, dar și usturoiul dat prin răzătoarea mică.
Ciorba rădăuțeană se servește cu pătrunjel tocat deasupra.