Dulceața de ceapă roșie se face imediat și este extrem de gustoasă. Noi vă învățăm cum să preparați acest preparat.
Dacă nu ați făcut niciodată dulceață de ceapă roșie, nu este timpul trecut. Rețeta este foarte simplă, se face repede și aveți nevoie de doar câteva ingrediente.
Dulceața de ceapă roșie are un gust dulce-acrișor și puțin picant. Ca aspect, seamănă cu o ceapă confiată.
Acest deliciu merge de minune cu friptură, cu legume la grătar sau preparate la cuptor, dar și alături de o selecție de brânzeturi fine. Chiar dacă sună complicat și este o rețetă oarecum mai sofisticată, trebuie să știți că, în realitate, dulceața de ceapă roșie se face foarte repede. Este o rețetă franțuzească, folosită în special lângă foie gras. O puteți prepara doar cu ulei sau puteți folosi o cremă fină de oțet balsamic.
Bineînțeles că dulceața de ceapă se poate face și din ceapă albă, dar nu va mai avea o culoare la fel de frumoasă, așa că nu are rost să faceți asta. Pe lângă ceapă, mai aveți nevoie de sare, piper, zahăr și o cremă fină din oțet balsamic, pe care o puteți cumpăra. Ca să iasă puțin mai picantă, folosiți fulgi de ardei iute. De asemenea, în loc de sare, puteți folosi sos de soia.
Apoi o tăiați în felii, nu prea subțiri. Într-o tigaie antiaderentă, puneți uleiul de măsline și untul și căliți ceapa. Potriviți de sare și de piper. Aveți grijă ca focul să fie mic și să amestecați din când în când în tigaie, până se înmoaie ceapa. Adăugați zahărul și amestecați bine. Pentru un gust savuros, puneți si o lingură de miere. Acesta este ingredientul secret al bucătarilor.
Mai lăsați tigaia pe foc, pentru încă 10 minute. Veți observa că ceapa o să înceapă să se caramelizeze. Aveți grijă să nu o ardeți, pentru că dulceața va ieși amară. La final, adăugați și crema de oțet balsamic și mai lăsați pe foc încă 2-3 minute. Oțetul balsamic, amestecat cu untul topit va da preparatului un gust spectaculos.
Lăsați dulceața să se răcească, iar apoi o puneți în borcane, pe care le depozitați în frigider.
Dulceața de ceapă roșie poate fi savurată pe sandvișuri cu brânză Cheddar sau cu un cașcaval simplu. De asemenea, se potrivește foarte bine cu humus, cu un pate picant sau peste cartofi copți cu brânză.