Tortul egiptean este unul dintre cele mai rafinate deserturi festive. Noi vă dezvăluim o rețetă inedită de preparare, așa cum nici măcar în cofetării nu se face.
Astăzi am pregătit pentru dumneavoastră o rețetă sofisticată, rafinată și extrem de gustoasă. Este vorba despre tortul egiptean, o nebunie de arome de vanilie, nuci, alune și zahăr ars.
Tortul egiptean, un desert spectaculos
Citeste si: 3 Tipuri de compoziții pentru șnițele de pui
Citeste si: Cum se face BLATUL de TORT cu VANILIE
Trebuie să vă spunem din start că tortul egiptean nu se prepară repede. Este nevoie de răbdare și de îndemânare în bucătărie. Asta nu înseamnă că vrem să vă dezarmăm: oricine poate prepara această bunătate, doar că trebuie să fiți atente la toate detaliile.
Tortul egiptean are foi de bezea, nuci, alune, zahăr ars, frișcă și cremă de vanilie. Este un desert însiropat, iar vanilia și caramelul se îmbină senzațional.
Ingrediente pentru foile de bezea
- 8 albușuri
- 200 g zahăr
- 50 g pesmet
- 160 g nuci și alune de pădure prăjite și măcinate
- un praf de sare
- două plicuri de zahăr vanilat
Citeste si: Prăjitură cu mere pentru leneși. Este mai rapidă decât crezi
Ingrediente pentru crema de vanilie
- 8 gălbenușuri
- 500 ml lapte
- 150 g zahăr
- un praf de sare
- 65 g făină
- două plicuri de zahăr vanilat
- 250 g unt, cu min. 80% grăsime
Ingrediente pentru crema de frișcă și zahăr ars
- 600 ml smântână pentru frișcă
- 50 g zahăr pudră
- două plicuri de zahăr vanilat
- 200 g zahăr pentru caramelizat
- 150 g nuci și alune de pădure
Ingrediente pentru decor:
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
- 200 ml frișcă
- 100 g zahăr pentru caramelizat
- alune de pădure și nuci
Cum se prepară tortul egiptean
Citeste si: Cine a inventat tortul. Era special preparat pentru zeița Lunii
Citeste si: Cum să faci cea mai ușoară prajitură din 3 ingrediente făra coacere
Prăjiți toate alunele de pădure și toate nucile deodată. După aceea, apucați-vă să pregătiți crema de vanilie, pentru că aceasta trebuie să se răcească foarte bine, înainte să o folosiți.
Pentru crema de vanilie, puneți laptele pe foc, iar separat amestecați foarte bine cu telul gălbenușurile, zahărul, făina, zahărul vanilat și un praf de sare.
Peste acest amestec, turnați laptele fierbinte și încorporați foarte bine.
Puneți apoi compoziția să fiarbă pe foc mic, în timp ce amestecați în permanență în ea. Apoi lăsați crema să se răcească.Mixați untul, care trebuie să fie la temperatura camerei, până se transformă în spumă. Crema de vanilie se adaugă peste untul mixat și se amestecă foarte bine.
Acum este momentul să vă apucați de foile de bezea. Măcinați nucile și alunele de pădure, după ce le-ați prăjit. Albușurile se bat spumă, cu un praf de sare, iar apoi se adaugă zahărul și zahărul vanilat și se mixează în continuare, până obțineți o spumă ca de bezea.
Puneți apoi nucile, alunele și pesmetul și amestecați ușor cu o spatulă. Compoziția astfel obținută se împarte în 4 părți egale. Fiecare foaie se pune în tava tapetată cu hârtie de copt și se coace în cuptorul preîncălzit.
Pentru crema de frișcă, trebuie să caramelizați zahărul, dar aveți grijă să nu se ardă, pentru că devine amar. Zahărul fierbinte se toarnă pe o hârtie de copt, se întinde într-un strat subțire și se lasă să se răcească.
Apoi îl desprindeți de pe hârtie și îl pisați cu ciocanul de șnițele, de exemplu. Nu trebuie să fie pisat extrem de fin. Smântâna pentru frișcă se mixează bine și i se adaugă zahărul pudră și cel vanilat.
În frișcă adăugați zahărul caramelizat, nucile și alunele de pădure, prăjite și măcinate, și amestecați bine.
Pe un platou mai mare, începeți să montați tortul. Puneți o foaie de bezea, un strat de cremă de vanilie, unul de frișcă, iar foaie de bezea, și tot așa, până terminați foile și cremele.
Tortul se bagă în frigider, pentru câteva ore. Pentru decor, bateți bine frișca, iar apoi îmbrăcați tortul cu ea. Caramelizați zahărul și apoi îl turnați pe o hârtie de copt.
Încercați să faceți diferite modele, în funcție de imaginația fiecăruia. După ce se răcesc, le așezați pe tort, iar pe lângă ele puteți pune și nuci și alune de pădure.