Ficatul de porc sau de miel poate fi preparat în mai multe feluri, în funcție de preferințele fiecăruia. Iată ce mâncăruri puteți găti cu aceste organe.
Ficatul este bogat în fier, ceea ce vă ajută să preveniți o eventuală anemie. Este adevărat însă că nu toată lumea suportă să mănânce acest aliment. Dacă știți cum să-l preparați, puteți obține un prânz sau o cină delicioasă și sănătoasă, în același timp.
Rețete cu ficat de porc sau de miel
Vreți să pregătiți o rețetă cu ficat, dar nu știți exact cum să procedați, în așa fel încât acesta să nu fie înecăcios? Soluția cea mai simplă este să preparați ficatul de porc sau de miel în tigaie, la aburi, fără să-l prăjiți.
Ca să fie și mai gustos, ficatul poate fi gătit și cu sos de roșii și mult usturoi. De asemenea, pentru că tot se apropie Paștele, nu uitați de clasicul drob, cu multă verdeață.
Noi vă dezvăluim 3 rețete gustoase cu ficat de porc sau de miel. Dumneavoastră alegeți ceea ce vreți să preparați.
1.
Ingrediente:
- 550 gr ficat de porc
- o ceapă
- un cățel de usturoi
- foi de dafin
- două gălbenușuri fierte tari
- 80 gr unt, cu 65% grăsime
- o lingură de muștar
- o linguriță de cimbru uscat
- sare
- boabe de piper
- piper măcinat
Mod de preparare:
Spălați foarte bine ficatul și curățați-l de pielițe, înainte de a-l prepara. Apoi îl puneți într-o oală mai mare, adăugați ceapa, tăiată pe jumătate, foile de dafin, boabele de piper și usturoiul.
Turnați apă și puneți totul la fiert, pe foc mic. Luați spuma de fiecare dată când se formează. Ficatul ar trebui să fie fiert în aproximativ o jumătate de oră.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
După ce este gata, îl clătiți puțin și îl lăsați să se scurgă bine. Când s-a răcit, îl puneți în robotul de bucătărie, adăugați și ceapa, untul și gălbenușurile fierte și mixați foarte bine, până obțineți o pastă fină.
Potriviți de sare și de piper, puneți și muștarul și cimbrul și mixați în continuare. Pateul obținut se pune într-o caserolă și se bagă la frigider.
2. Ficat de porc cu sos de roșii și usturoi
Ingrediente:
- 500 g ficat de porc
- două cepe
- un ardei gras roșu
- un morcov
- 4-5 căței de usturoi
- 400 ml pasta de roșii
- două linguri de ulei
- o linguriță de boia dulce
- sare
- piper
- pătrunjel verde tocat
Mod de preparare:
Curățați și spălați ficatul foarte bine. Spălați și curățați și legumele. Într-o tigaie mai adâncă, puneți uleiul să se încingă, apoi adăugați ceapa tocată mărunt, ardeiul gras, tocat cubulețe, și cățeii de usturoi pisați.
Lăsați legumele să se călească, pentru câteva minute. Apoi adăugați ficatul și lăsați-l pe foc, măcar 5 minute. Puneți pasta de roșii, boiaua și morcovul și lăsați să fiarbă.
La final, mai adăugați câțiva căței de usturoi, puneți sare și piper și mai dați în câteva clocote.
După ce opriți focul, puneți pătrunjel tocat, din belșug.Cum se prepară drobul
Unul dintre preparatele cele mai apreciate care au la bază ficatul, este, fără îndoială, drobul, mai ales acum, că tot se apropie Paștele.
Puteți folosi un amestec de ficat de porc și ficat de miel, pentru a obține un drob și mai gustos. Nu uitați să puneți cât mai multă verdeață în drob.
Ingrediente:
- organele de la un miel (ficatul, splina, rinichii, inima, plămânii)
- 500 g ficat de porc
- o legătură de ceapă verde
- două legături de usturoi verde
- o legătură de pătrunjel
- o legătură de mărar
- 3 ouă
- două linguri de ulei
- două linguri de făină
- o lingură de unt
- pesmet
- sare
- piper
- prapure
Mod de preparare:
Toate organele trebuie spălate foarte bine și lăsate în apă cu oțet, ca să nu miroasă urât. După aceea, fierbeți organele de miel, împreună cu ficatul de porc și le lăsați să se răcească.
Le tăiați cubulețe, le dați prin mașina de tocat și apoi peste ele adăugați verdeața tocată nu foarte mărunt, ouăle, făina, sarea și piperul și amestecați foarte bine.
Luați o tavă mai mare de chec, o ungeți cu unt, presărați pesmet și așezați prapurele de porc. Turnați compoziția de drob și introduceți tava în cuptor, pentru aproximativ 40 de minute.