Tehnologia evoluează într-un ritm amețitor, iar schimbările se observă atât în viața profesională, cât și în cea personală.
Laptop-ul, tableta, telefonul sau televizorul sunt atât de prezente în rutina noastră, încât nu de mirare faptul că ajungem să petrecem foarte multe ore în fața ecranului.
Telemunca se practică din ce în ce mai des, în toată lumea, iar mulți au ajuns să își transforme livingul sau chiar și dormitorul într-un birou.
Până și pasiunile s-au schimbat. Astfel, am ajuns să ne uităm mai mult la televizor, la seriale sau filme, să ne jucăm online, dar și să fim mai interesați de competiții sportive și implicit de pariuri. Evident că aceste hobby-uri sunt o foarte bună metodă de relaxare și evadare din cotidian și de ce nu, pot fi, uneori, și o sursă de câștig, dacă e să luăm în calcul, de exemplu, pariurile sportive fotbal, care se bucură de popularitate, atât în plan național, cât și internațional.
Însă, pentru a ne proteja de probleme grave de sănătate, cum ar fi obezitate, diabet sau afecțiuni oculare, ar fi bine să adoptăm câteva obiceiuri sănătoase.
Iată cateva dintre obiceiurile sănătoase pe care poți să le adopți cu ușurință atunci când îți petreci timpul în fața ecranului:
- Consumă apă
Hidratarea pe tot parcursul zilei e foarte importantă. Pentru a rămâne fidel consumului optim de apă, încearcă să ții mereu un pahar lângă tine. La birou sau lângă canapea sau pe noptieră, oriunde. Obișnuința e cel mai puternic remediu împotriva deshidratării. Dacă nici asta nu e destul, atunci încearcă să îți pui alarme la intervale regulate de 30-60 de minute pentru a-ți aduce aminte să bei apă. Hidratarea este vitală într-o alimentație sănătoasă, dar are și beneficii asupra creierului. - Relaxează-ți ochii
Pentru a atenua oboseala ochilor, uită-te, chiar și pentru câteva minute pe fereastră sau pe un hol. De asemenea, poți să îți mărești dimensiunea fontului pe ecranul computerului sau pe dispozitivul inteligent sau să îți reglezi lumina monitorului, astfel încât să nu fie prea puternică pentru ochi.
- Fă exerciții fizice
Plimbările, chiar și cele scurte, dar și exercițiile fizice sunt unele dintre cele mai bune activități pentru un stil de viață sănătos. Un tonus bun, o musculatură tonifiată, un somn mai bun și o stare generală pozitivă, sunt doar câteva dintre avantaje.
Pentru zilele care nu-ți mai permit să ieși în aer liber, fie din cauza vremii instabile sau a programului de lucru, poți să-ți achiziționezi o bicicletă eliptică sau o bandă de alergat. O altă metodă este un stretching de 10-15 minute dimineața și seară.
La fel, dacă îți este mai ușor, poți să îți setezi o alrma pe telefonul mobil care să îți amintească periodic să te ridici și să faci castiva pași prin casă sau prin cartier.
- Păstrează un jurnal alimentar
Alimentația e foarte importantă, de aceea ar fi bine să respectăm mesele și să încercăm să mâncăm mai multe fructe și legume de sezon, chiar dacă atunci când petrecem timp în fața ecranului suntem tentați să alegem alimente de tip fast-food. Dacă îți este mai ușor, poți să îți descarci pe telefon o aplicație de nutriție și fitness, care să țină locul unui jurnal alimentar, un instrument excelent pentru a urmări ceea ce mănânci zilnic și care e numărul de calorii consumate.
- Alege gustări sănătoase
Înlocuiește chipsurile sau covrigeii cu un mix de nuci sau alune. O mână de migdalele sau nuci românești, pecan, arahide, poate fi o gustare sănătoasă și la îndemână, când lucrăm sau când ne relaxăm în fața ecranului. Pe lângă asta, este o sursă excelentă de grăsimi și te satură suficient cât pentru 3-4 ore.
- Închide telefonul, televizorul sau computerul cu cel puțin o oră înainte de culcare
Respectarea programului de dormit (minimum 7 ore) e necesară, de aceea e important să nu petrecem timp inutil în fața ecranului, în momentul în care ne pregătim de culcare. Indicat ar fi să închidem telefonul sau televizorul cu cel puțin o oră înainte. Un somn liniștit te va ajuta să te concentrezi, să ai parte de zile productive, dar și să-ți păstrezi sistemul imunitar puternic. De asemenea, dacă te confrunți cu perioade stresante, analizează felul în care dormi și dacă ai un program sănătos de somn.
Există acum aplicații pentru smartphone care te vor ajuta să urmărești modelul de somn din fiecare noapte.
Noile obiceiuri, cum ar fi alimentația sănătoasă și activitatea fizică regulată, ne pot ajută în lupta cu kilogramele, ne vor oferi mai multă energie și ne vor ajuta să ne îmbunătățim sănătatea mentală. Dacă ne ținem de ele, aceste obiceiuri sănătoase vor deveni o parte importantă a rutinei noastre zilnice. La urma urmei, tehnologia nu este dușmanul nostru, trebuie doar să ne asigurăm că există un echilibru în tot ceea ce facem.