Ce cauciucuri de bicicleta sunt potrivite pentru fiecare tip de traseu?

Ce cauciucuri de bicicleta sunt potrivite pentru fiecare tip de traseu?
Ce cauciucuri de bicicleta sunt potrivite pentru fiecare tip de traseu?

La fel cum ne alegem si incaltamintea pentru diverse activitati din exterior, cauciucurile de bicicleta pot avea un rol deosebit de important in imbunatatirea vitezei, aderentei si rezistentei la pene.

In mare, exista doua tipuri des intalnite de modele: cele pentru mountain bikes si pentru biciclete de sosea. Desigur, poti intalni si multe variante hibride, care combina caracteristici de la ambele tipuri, insa, in acest caz, pot exista reduceri la capitolul performanta.

 

Inainte de toate, sa incepem cu cateva definitii. Chiar si cu privirea libera, se poate vedea o diferenta clara intre cauciucurile de sosea si cele de mountain bike, primele fiind subtiri, iar ultimele fiind mai late, de multe ori cu crampoane. Exista, in schimb, si alte detalii “invizibile”, precum presiunea cauciucurilor, care este mult mai ridicata in cazul celor de sosea. Care sunt insa recomandarile in functie de traseu?

 

Pe scurt, cauciucurile de sosea sunt optimizate pentru trasee precum asfalt, pavele, ciment sau alte suprafete plane, fara multe denivelari. In schimb, cauciucurile off-road sunt optimizate pentru teren accidentat sau moale, precum noroi, nisip, terenuri virane, pietris etc. Prin urmare, alegerea unor cauciucuri bicicleta potrivite pentru traseu poate afecta profund felul in care manevrezi bicicleta, echilibrul sau viteza pe care o poti atinge.

 

Astfel, un rol important il joaca si profilul cauciucului de bicicleta. Pentru mountain bikes, acesta este format dintr-o varietate de crampoane si santuri, in functie de stilul pe care il preferi (casual, downhill racing etc). In schimb, la bicicletele de sosea intalnim profiluri mult mai subtile sau chiar cauciucuri perfect netede (slicks), pentru trasee speciale de curse. Iata cateva exemple de la fiecare tip:

 

Cauciucuri de mountain bike:

 

· Crampoane mici, apropiate, pentru trasee line, fara conditii de umiditate;

· Crampoane departate, care imbunatatesc performantele in conditii de noroi;

· Santuri bine definite, care ajuta la aderenta pe trasee cu roci si radacini;

· Crampoane laterale, care ajuta la manevrarea in curbe si la cursele downhill.

 

Cauciucuri de bicicleta de sosea:

 

· Cauciucuri slick, pentru randament maxim si atingerea celor mai mari viteze pe trasee netede, precum asfaltul;

· Cauciucuri semi-slick, cu un profil slick in zona centrala, dar cu crampoane mici pe margini, care ajuta la luarea virajelor;

· Cauciucuri cu profil inversat, cu un compromis la capitolul viteza, dar care ofera o aderenta ridicata pe suprafete accidentate;

 

Un alt aspect al acestor piese de bicicleta este si profilul directional. Astfel, poti intalni diverse santuri sau crampoane directionale, cu rolul de crestere a vitezei. Tocmai din acest motiv, trebuie sa ai grija la montare, pentru a nu compromite performantele. Cele mai multe astfel de cauciucuri de bicicleta au inscris sensul de mers pe laterale.

 

De asemenea, in functie de tipul de traseu, cauciucurile pot functiona la diverse presiuni ale rotilor. Cauciucurile de mountein bikes functioneaza la o presiune scazuta, care, cuplata cu prezenta crampoanelor, permite depasirea rapida si usoara a obstacolelor. In caz contrar, pot exista situatii in care rotile pur si simplu s-ar invarti in gol sau chiar ar aluneca!

 

Cei care fac naveta pot intalni adeseori situatii in care traseul lor este compus atat din zone netede, cat si accidentate. In aceste cazuri, se recomanda achizitionarea unor cauciucuri de bicicleta hibride, ce pot face fata cu usurinta atat zonelor cu noroi sau nisip, cat si soselelor si asfaltului.

 

Asadar, daca nu stii inca ce piese sunt potrivite pentru tine, arunca o privire in magazinul online www.generalmotor.ro! Aici poti gasi un asortiment bogat de cauciucuri bicicleta, accesorii si piese, iar specialistii sunt mereu gata sa iti ofere cele mai bune recomandari!



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

4 modele de saboți ortopedici care nu se vor demoda niciodată

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Horoscop 23 septembrie 2024. O zodie primește laude la locul de muncă!

Adevăratul motiv pentru care Teo Trandafir a divorțat de fostul soț! Vedeta Kanal D a dezvăluit totul: „Nu puteam să particip la nefericirea lui”

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies